26 jan. 2022

Låt oss sluta ta fel och börja göra rätt!

 


I den här serien har jag tagit upp tre saker som verkligen är bekymmersamt då det gäller dagens kristna:

1/ Guds folk läser inte Guds Ord som man gjorde förr.
2/ Guds folk tror inte på Guds Ord som gjorde förr.
3/ Guds folk har slutat förvänta att se Guds makt i det övernaturliga.

I  det här sista inlägget i serien vill jag peka på förutsättningen för att vi ska få vara med och uppleva Guds under: Det är vår tro på Jesus och Guds Ord. 

Låt mig bara utveckla tanken på Jesus och Guds Ord. Jag sätter likhetstecken mellan Jesus och Guds Ord. I begynnelse fanns det någon hos Gud som kallas Ordet (Joh 1:1-2). Och genom denne Ordet blev hela skapelsen till (Joh 1:3). Så småningom blev denne Ordet en människa som bodde ibland oss (Joh 14). Då Jesus en gång ska komma tillbaka kan vi läsa att "Han var klädd i en mantel som hade doppats i blod, och det namn han fått är Guds Ord" (Upp 19:13).

Förutsättningen för att vi ska få vara med och uppleva Guds under i våra liv är vår tro på Jesus och Guds Ord.

Jesus säger: "Den som tror på mig ska utföra de gärningar som jag gör, och större än dessa ska han göra" (Joh 14:12). Det är alltså inte vem som helst som ska göra samma gärningar som Jesus. Det är bara de som tror på Jesus.

Jesus talar ofta om vilken betydelse vår tro har:

I Matt 9:22 är det en kvinna som hade haft blödningar i tolv år som rör vid Jesu hörntofs på manteln. Jesus vände sig till kvinnan och sa: "Var lugn, min dotter. Din tro har frälst dig". Och från den stunden var kvinnan frisk. Vi tänker genast att det var Jesus som frälst kvinnan, men Jesus påstår alltså att det var kvinnans tro som hade frälst henne.

I samma kapitel vers 28-30 möter Jesus två blinda som ber Jesus om hjälp. Jesus frågade "Tror ni att jag kan göra detta?" och de svarade "Ja, Herre." Då rörde Jesus vid deras ögon och sa: "Som ni tror ska det ske för er".

I Matt 8:5-13 kan vi läsa om en hednisk officer som ber om förbön för sin tjänare som låg hemma förlamad och med svåra plågor. Samtalet avslutas med att Jesus säger: "Gå. Så som du trott ska det ske för dig" och i samma stund blev hans tjänare frisk. 

I Matt 15:28 säger Jesu till en kvinna som ber om förbön för sin dotter: "Kvinna din tro är stor. Det ska bli som du vill." Och från det ögonblicket var hennes dotter botad.

Nu förstår vi säkert alla att det är Jesus som ligger bakom alla dessa helanden, men det är ändå intressant att se vilken stor roll vår tro har. Å andra sidan kan vår bristande tro vara ett hinder för Guds under. Då Jesus var i sin hemstad gjorde han inte många kraftgärningar, eftersom de inte trodde på honom (Matt 13:58).

Men då kommer förstås frågan hur vi kan få mer tro. Ett svar kan vi finna i Romarbrevet 10:17 "Alltså kommer tron av predikan och predikan i kraft i Kristi ord". En källa till tro är Guds ord. Att varje dag sätta sig ned och bli stilla inför ordet. Lyssna till vad Gud vill säga dig genom Ordet och våga handla på det.

Och då kommer vi tillbaka till det som är temat för den här serien:
- Guds folk läser inte Guds Ord som man gjorde förr.
- Guds folk tror inte på Guds Ord som gjorde förr.
- Guds folk har slutat förvänta att se Guds makt i det övernaturliga.

Dessa tre hänger ihop. Genom att läsa och i bön begrunda Guds Ord leder det till en tro som förväntar att se Guds handlande i våra liv.

Vi får inte tro genom att ta i, utan att ta emot!

Frälsningsarméns grundläggare William Booth lär ha sagt på sin dödsbädd:
"Det finns kraft i Guds löften ........... om vi bara tror dem!

/PB

Inga kommentarer: