28 jan. 2022

"VAD VILL NI ATT JAG SKALL GÖRA FÖR ER?" - Matt 20

 


Bibelläsning: Matteusevangeliet 20

Läs bibeltexten här

"Två blinda satt där vid vägen, och när de fick höra att Jesus gick förbi, ropade de: "Förbarma dig över oss, Herre, Davids son!" Folket uppmanade dem strängt att tiga. Men de ropade ännu högre: "Förbarma dig över oss, Herre, Davids son!" Jesus stannade och kallade dem till sig och frågade: "Vad vill ni att jag skall göra för er?" (Matt 20:30-32 FB)

Vid ett flertal tillfällen ställer Jesus frågan: "Vad vill du att jag ska göra för dig?" Det borde vara självklart att den som är blind vill se, men ändå ställer Jesus frågan.

Jag tror att Jesus vill att vi ska formulera våra behov för honom så konkret som möjligt. Då vi är konkreta i vår förbön demonstrerar vi vår tro och tillit till Gud och förbereder oss för bönesvaret.

Många kanske svarar Jesus, som vi ofta svarar varandra: "Tack, det är bara bra!" Men då vi börjar formulera vårt svar uppenbarar vi vårt behov. Då inbjuder vi Jesus in i vår längtan och vårt behov.

Mannakorn att tugga på under dagen: Då Jesus just nu frågar dig: "Vad vill du att jag ska göra för dig?" Vad svarar du då? Hur ser ditt svar ut?

ÖVERSIKT – KOMMENTAR – TILL EFTERTANKE

Vers 1-16 Samma lön
Ur fackföreningssynpunkt kan man tycka att Jesus tillämpar en orättvis lönepolitik. Den som har arbetat kort tid får lika mycket betalt som den som arbetat lång tid.
Men det handlar om himmelriket och nåd. Nåden att bli frälst kan man aldrig förtjäna eller arbeta ihop till. Frälsningen får vi av bara nåd.
På samma sätt är det med den som blir frälst sent i livet. Även han eller hon får evigt liv. Det finns inget sådant som "ett halvt evigt liv".

Vers 17-19 Jesus talar om sin död och uppståndelse
För tredje gången talar Jesus med sina lärjungar om sitt fängslande, sitt lidande, sin död och sin uppståndelse. Trots att Jesus upprepade gånger och detaljerat berättar om det som skulle komma, verkar det som om lärjungarna blir överrumplande och förvånade då det sedan händer.

Vers 20-28 Vem är störst?
Då Jesus talar om sitt kommande lidande och sin död, tänker lärjungarna på något helt annat. De verkar mer intresserade om vem som är främst bland dem.
Till eftertanke: Vad svarar Jesus och vad betyder det?

Vers 29-34 Vad vill ni?
Vid flera tillfällen frågar Jesus vad människorna vill att han ska göra för dem, även om det är uppenbart för alla vad personen behöver.
Till eftertanke:

Varför ställer Jesus sådana frågor, som han själv vet svaret på?

Inga kommentarer: