19 jan. 2022

MEN EN DEL FÖLL I GOD JORD - Matt 13


Bibelläsning: Matteusevangeliet 13

Läs bibeltexten här

"Men en del föll i god jord och bar frukt, hundrafalt och sextiofalt och trettiofalt." (Matt 13:8 FB)

Liknelsen handlar om att så ut Guds ord. Människorna liknas vid åkrar med olika beredskap att ta emot budskapet.

Så är det också med vårt vittnesbörd om Jesus. Människor har olika beredskap att ta emot budskapet om Jesus. Några är inte speciellt mottagliga.

Några kristna har kanske slutat berätta eftersom de upplevt att människor inte velat höra. Men kom ihåg: "en del föll i god jord." Det kan gå flera år och så kommer någon och säger: "Kommer du ihåg vad du sa till mig för tio år sedan. De orden förvandlade mitt liv". Ibland kanske vi aldrig ens får veta vilken effekt våra ord har haft.

-Låt aldrig ditt vittnesbörd tystna
-Be Gud om de rätta tillfällena

Mannakorn att tugga på under dagen: "Hör, du som har öron" (vers 9).

Kapitlet talar mycket om vår mottaglighet eller icke mottaglighet för vad Gud säger. Ett liknande uttryck finner vi sju gånger i budskapen till församlingarna i Uppenbarelseboken 2-3: "Du som har öron, hör vad Anden säger till församlingarna!"

ÖVERSIKT – KOMMENTAR – TILL EFTERTANKE

Kapitlet kallas ofta för "Liknelsetalet" för att det i stort sett handlar om Jesu liknelser. I kapitlet finner vi följande liknelser:
- Liknelsen om sådden
- Liknelsen om ogräset
- Liknelsen om senapskornet
- Liknelsen om surdegen
- Liknelsen om skatten
- Liknelsen om den dyrbara pärlan
- Liknelsen om nätet i sjön

Varför berättar Jesus liknelser?
- Jesus svarar själv på den frågan som ställs av lärjungarna (vers 11-13)

Den dubbla utgången
Centralt i Jesu undervisning är att våra liv på jorden kommer att påverka vår evighet. Det handlar om evigt liv eller förtappelse. Tydligast framgår det då Jesus förklarar varför han måste ge sitt liv (Joh 3:16). Det handlar om att gå under eller få evigt liv.
I Liknelsetalet (kap 13) kommer Jesus tillbaka till detta tema tre gånger: (Matt 13:30+42+49).

Till eftertanke:

Det förkunnas idag väldigt lite om den dubbla utgången och att människor är på väg till förtappelsen. Varför är det så? Är det bra eller dåligt?

Underverk och vår tro
Då Jesus kommer till sin hemstad gjorde han inga underverk (vers 58). Orsaken till det säger Jesus är att folket inte ville tro. I parallellstället i Lukas står det till och med att Jesus inte kunde göra några underverk på grund av folkets bristande tro (Luk 5:6).
På samma sätt som flera gånger tidigare i Matteusevangeliet ser vi här ett förhållande mellan vår tro och Guds kraft utgjuten.

- Genom att berätta liknelser uppfylls ytterligare profetior i Jesu liv (vers 14-15 och vers 34-35)
- Liknelser är ett pedagogiskt förnämligt sätt att förkunna. En liknelse är dels lätt att komma ihåg, dels förmedlar den budskapet på ett spännande sätt som får den som lyssnar att tänka vidare.

Inga kommentarer: