27 jan. 2022

SVT vågade sig bakom rubrikerna och fann hoppet


Frida Park i Dagen (Foto: Natanael Gindemo):
Tårarna droppar ned i knät när jag ser Jon Strand bli så berörd när deltagarna sjunger O store Gud i SVT:s Allt för Sverige. 

Överallt syns reaktionerna på SVT:s Allt för Sverige. “Det här gav verkligen inte rätt bild av Sverige, vi är ju ett sekulärt samhälle (sic!).” Versioner av det uttalandet, från svenskar som nog inte känner sig hemma i frikyrkligheten, var dock inte i majoritet. Åtminstone inte i mitt sociala medier-flöde. Där var i stället applåderna dominerande. Någon skrev: “Äntligen skildras frikyrkligheten på ett sätt man kan känna igen sig i, även vi betalar ju avgiften till Public service.”

Och visst skulle man kunna ägna lite reflektion åt det faktum att många svenskar har en bild av frikyrkligheten som är präglad av svenska medier. Det blir lätt lite snedvridet när det som skildras är skandaler, avarter och brottslighet. Självklart måste det belysas. Locket på är aldrig hälsosamt. Men det som vanliga medier tillskriver högt nyhetsvärde är långt ifrån signifikativt för frikyrkorna.

Läs mer här: https://www.dagen.se/ledare/ledarkronikor/2022/01/25/svt-vagade-sig-bakom-rubrikerna-och-fann-hoppet/


Inga kommentarer: