25 jan. 2022

VARFÖR KUNDE INTE VI? - Matt 17

 


Bibelläsning: Matteusevangeliet 17

 Läs bibeltexten här

Varför kunde inte vi driva ut honom?" Han svarade: "Därför att ni har så lite tro" (Matt 17:19-20)

Då Jesus hade varit uppe på förklaringsberget och varit tillsammans med sin himmelske fader kommer han in i en situation där lärjungarna misslyckats hjälpa en man i nöd. Jesus löser situationen och lärjungarna frågar "varför kunde inte vi?"

Berättelsen kan ge två svar på den frågan:

1/ Jesus kommer in i situationen efter en tid i bön och avskildhet med Fadern. Tid med Gud är en viktig investering för att lyckas i det andliga livet och i den andliga tjänsten.

2/ Jesu svar på lärjungarnas fråga: "därför att ni har så lite tro".

De två svaren hänger ihop. Tid i tillbedjan inför Gud, där Gud får tala in i våra liv, skapar tro hos oss. Sedan får vi förvalta den tro vi fått till vara med och förlösa människor.

Mannakorn att tugga på under dagen: Tid i enrum med Gud

ÖVERSIKT – KOMMENTAR – TILL EFTERTANKE

Vers 1-13   I enrum med Gud

Jesus tog dem avsides "för att vara ensam med dem" (vers 1). Hör vi då Jesus vill kalla oss in i enrum med honom, då han säger: "Gå in i den kammare och stäng din dörr och be till din Fader"? (Matt 6:6).

Vers 14-21   Varför kunde inte vi?
Jesus tillrättavisar lärjungarna. Han hade förväntat att de skulle ha kunnat hjälpa mannen med en sjuk son. Lärjungarna hade tillgång till mer än vad de trodde.

Vers 22-24   Jesus talar om sin död och uppståndelse
Här förutsäger Jesus inte bara sitt lidande och död, utan även sin uppståndelse och hur lång tid efter korsfästelsen det skulle ske.  Det står att lärjungarna blev bedrövade då Jesus talar med dem om detta.

Till eftertanke:
Kan du förstå varför de blev bedrövade?

Vers 24-27   Pengar i fiskens gap
Här gör Jesus ännu ett underverk. Har du upplevt något liknade då du till exempel letar efter något och du plötsligt bara "vet" var du kan hitta det?

Till eftertanke:
Varför tror du Jesus gjorde något så märkvärdigt?

Inga kommentarer: