30 maj 2022

EN NY KUNG – Apg 17


Bibelläsning: Apostlagärningarna 17

Läs bibeltexten här

"De bryter alla mot kejsarens förordningar och säger att det är en annan som är kung, en som heter Jesus." (Apg 17:7)

Det blev en total kulturkollision. I romarriket där det bara fanns en kung, herre och kejsare, kommer det plötsligt ett folk och påstår att de hör till en helt annan herre och kung.

Att bli en kristen, att bli frälst, innebär att byta herre i livet. "Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. " (Rom 10:9 FB)

Oavsett vem, eller vad, som varit herre över ditt liv tidigare, så innebär det ett maktskifte att bli frälst. Jag får bekänna Jesus som Herre och leva mitt liv i Guds herradöme, Guds rike.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad får det för konsekvenser för mig i dag att Jesus är Herre i mitt liv? 

ÖVERSIKT -KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE


I Tessalonika - Vers 1-9
Då Paulus förkunnade i Tessalonika blev ett stort antal människor omvända (vers 4). Det resulterade i att en del av judarna blev avundsjuka och ställde till med upplopp och ville ta Paulus till fånga. De anklagade Paulus och Silas för att ha "vänt upp och ned på hela världen" (vers 6).
På natten förde bröderna Paulus och Silas till Berea för att rädda dem (vers 10).

I Berea - Vers 10-14
I Berea var man betydligt mer öppen för Guds Ord. "De tog emot ordet med all villighet och forskade dagligen i Skrifterna för att se om det kunde förhålla sig så" (vers 11).
Men judarna i Tessalonika fick reda på att Paulus predikade Guds Ord i Berea och kom dit och hetsade upp massorna mot Paulus och Silas (vers 13).
På nytt fick Paulus fly och kom nu till Athen.

I Athen - Vers 15-34
Paulus predikar på Aeropagen i Athen (vers 22). Där möts han inte av fysiskt motstånd, men blir i stället hånad och ignorerad (32). Bara några få kom till tro i Athen (vers 34).

Till eftertanke:
I detta kapitel får vi rapporter från tre olika platser där Paulus predikar. Antalet omvända och hur Paulus blir mottagen varierar från plats till plats.
- Vad är det som gör att människor blir så fyllda av hat på grund av Paulus förkunnelse?
- I Athen blev det inte så stor framgång och människorna hånade Paulus. Vad tror du var det svåraste för Paulus, att bli fysiskt hotad eller att bli hånad och ignorerad?
- Vilket motstånd möter vi idag? Vad kan det bero på om vi inte möter motstånd?

Inga kommentarer: