29 maj 2022

UTMANINGEN - Psalm 65 och 66


Bibelläsning: Psalm 65
Läs bibeltexten här

"Allt är jubel och sång." (Ps 65:14 Bibel 2000)

Ibland kan allt vara "jubel och sång" som för psalmförfattaren i denna psalm. Han tar ett steg tillbaka och betraktar Herren i stillhet och tacksamhet.

Han tackar Herren för:
-Bönhörelse (vers 3 och 6)
-Förlåtelse (vers 4)
-Herrens mäktiga gärningar (vers 6)
-Att Herren är en tillflykt (vers 6)
-Skapelsens skönhet (vers 10-14)

Vi får låna psalmistens ord i vår tacksägelse och så får vi lägga till våra egna tacksägelseämnen...

Mannakorn att tugga på under dagen: Skriv din egen lista av aktuella tacksägelseämnen och använd dem i din tillbedjan i dag.

Kommentar:
Denna psalm är en lovsång till Gud för hans makt och godhet. Landet har fått fred efter en tid av vedermödor.

Vers 1-6
I frid får man åter tillbe i Jerusalem (vers 2). Nu kan folket åter samlas (vers 3). De välsignelser som kommer över folket beror inte på deras rättfärdighet. Tvärtom, Gud räddar folket trots deras stora synd (vers 4). Det är av nåd som Gud utvalt sitt egendomsfolk. Det är av nåd som de får komma in i Guds närhet i Templet (vers 5).

Vers 7-14
Lovsång till Gud för hans omsorg om sitt skaparverk: bergen och havet, jorden som Herren vattnar för att ge människorna mat.


Psalm 66 - KOM OCH SE OCH HÖR

Bibelläsning: Psalm 66
Läs bibeltexten här

" Kom och se….  Kom och hör, alla ni som fruktar Gud, jag vill låta er veta vad han har gjort för min själ." (Ps 66:5,16 FB)

"Kom och se" skriver psalmisten i vers 5, och senare i vers 16 "Kom och hör ".

Det är inte vilket budskap som helst som erbjuds, utan en inbjudan att komma och se och höra vad Herren gjort för mig. Våra argument för kristen tro och våra utläggningar om den kristna läran faller ofta platt till marken. Det känns ibland som att det inte finns så många som är intresserade att lyssna.

Men med det personliga vittnesbördet är det annorlunda. Den personliga berättelsen når ofta fram. Berättelser ur verkligheten är det som griper tag i människan. Vittnesbördet säger inte hur man ska tro eller vad som är den rätta läran. Vittnesbördet talar om vad Herren har gjort för mig. Det berättar om min egen gudsupplevelse.

"Kom och hör, alla ni som fruktar Gud, jag vill låta er veta vad han har gjort för min själ."

Mannakorna att tugga på under dagen: Kom och hör! Finns det någon som jag kan berätta mitt vittnesbörd för idag?

Kommentar:
Psalmen är en lovsång till Gud och vad han har gjort. Hela världen inbjuds att ta del i vad Gud har gjort för Israels folk (vers 5 och 16).

Psalmisten påminner om då Gud förvandlade Röda Havet till torr mark så att Guds folk kunde bli räddade och då Gud stoppade vattenflödet i Jordanfloden så att Guds folk kunde gå in i det utlovade landet (vers 6). Du kan läsa om de historiska händelserna i 2 Mos 14 och Jos 3.

Psalmisten påminner också om de tillfällen i historien då Guds folk blev ansatta och plågade av andra folk och hur Herren räddade dem ifrån sina fiender ( vers 8-12).

Psalmen avslutas med tacksägelse för att Gud hörde och svarade på sitt folks böner (vers 17-20).


Inga kommentarer: