31 maj 2024

DAGENS ANDAKT, den 31 maj

 


”Jesus svarade: Om någon älskar mig bevarar han mitt ord, och min fader skall älska honom och vi skall komma till honom och stanna hos honom. Den som inte älskar mig bevarar inte mina ord. Men ordet som ni har hört kommer inte från mig utan från Fadern som har sänt mig” (Joh 14:23-24) 

”Lust att läsa Bibeln, får man av att läsa Bibeln”, brukade vi säga när väckelsen var ny och Bibelordet öppnade sig för oss på ett nytt och omtumlande sätt. Och visst läste vi Bibeln och visst fick vi lust att läsa ännu mer. Vi läste i soffan, vi läste på bussen, vi läste på toaletten, vi läste i badet – ja det var nästan så att vi läste Bibeln till och med i duschen. Det var som om vi inte kunde läsa oss mätta. Vi läste ”Levande Bibeln”, och den var verkligen levande. De tidiga upplagorna var så dåligt inbundna att bladen ramlade ur så fort man öppnade boken - och vi spred på detta sätt Guds ord runt oss var vi gick.

Men det är inte alltid den där stora lusten att nära sig själv med Guds ord infinner sig. Då var vi utsvultna. Senare blev vi nästan dästa och det var inte alltid lika lockande att slå sig ner med Guds ord. Då fick vi lära oss att om vi vill hålla det inre livet friskt och levande, måste vi disciplinera oss till att ge näring åt vår inre människa.

När det gäller kroppen, är det inte alltid vi känner för att äta, men vi äter ändå – därför att vi vet att om kroppen inte får näring så dör den. Så är det också med vårt inre. Vi behöver ständig påfyllning av Guds ord för att hålla oss levande som kristna.

 BÖN

Tack Gud att jag idag har tillgång till ditt eget Ord, Bibeln. Tack för att jag får läsa en portion i den idag, och på så sätt ge näring till min inre människa, till det andliga liv som du planterat i mig genom din Ande.

DOM ÖVER AVGUDADYRKARE - Jes 15

 

Bibelläsning: Jesaja 15
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Isaiah+15&version=SFB15

"Han går upp till sitt tempel, till Dibon och upp på offerhöjderna för att gråta"  (Jes 15: 2 FB)

Kapitlet uttalar domsord över Moab som var Israels fiende. Då det börjar gå dåligt för Moab, vänder de sig inte till Gud för att få förlåtelse och upprättelse.
Istället vänder de sig till sitt tempel, till Dibon och till offerhöjderna. Men där finns ingen hjälp att få, utan klagandet, jämrandet och tårarna fortsätter (vers 3). Klagoropen hörs över hela landet och till och med krigarna tappar modet och våndas (vers 4).

Historien upprepar sig ständigt. Även i våra dagar möter vi människor som vänder sig till avgudar. De kan vara beredda att tro på vad som helst, utom på Herren Gud.

Men det finns bara en Gud. Det finns bara en väg, och den vägen är Jesus (Joh 14:6)
________________________________ 

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Jag är vägen och sanningen och livet (Jesus)
________________________________

Innehåll:
Profetia om Moab

Kommentar:
Moab ligger öster om Döda Havet och var en återkommande fiende till Israel. De hade anfallit och gjort intrång på Israels område. De intog Jeriko och behärskade staden i 18 år (Dom 3:12). De hade kämpat mot Saul (1 Sam 14:47) och mot David (2 Sam 8:2, 11-12).

Nu var det dags att moabiterna skulle få sitt straff för sina övergrepp mot Israel (vers 3-5). Gud hade tidigare använt moabiterna för att straffa israeliterna för deras synder (Dom 3:12). 

Till eftertanke:
Då det började gå dåligt för moabiterna vände de sig till Dibon, sitt tempel och offerhöjderna. Men de fick ingen hjälp av sina ritualer och avgudar.
- Var söker du din hjälp då du möter motgångar? Söker du din lit hos människor, traditioner eller främmande gudar (yoga, quiJong, minfulness).

30 maj 2024

Torsdagsbibelstudiet del 8 – Att studera Bibeln på egen hand

 

Några praktiska råd:

  • Studera Bibeln regelbundet. Hitta en stund på dagen som passar dig. De flesta kommer nog fram till att morgonen är den bästa tiden (trots morgontröttheten)
  • Studera ett avsnitt varje dag. Ett kapitel kan ofta vara för långt för att studera.
  • Använd en anteckningsbok. Skriv datum och bibelhänvisning överst. Använd A-B-C-metoden ifrån detta kapitel. Försök att hitta ett minnesord som du kan ta med dig ut i dagen att meditera på.
  • Gör det till en vana att ställa frågor till texten. Svaren på frågorna är ditt bibelstudium.
  • Be att den Helige Ande ska tala till dig genom bibelstudiet.


Bibelstudiet

Gör bibelstudiet i tre led:
A – Vad står det?
B – Vad betyder det?
C – Vad ska jag göra med det?

A – Vad står det? - Observation

Detta är observationsstadiet. Vad säger bibeltexten?

  • Sammanfatta huvudinnehållet
  • Kan du formulera en passande överskrift?
  • Finns det ett speciellt tema?
  • Kan man dela in texten i olika delar? Kan du formulera överskrift/tema till delarna?

 

B – Vad betyder det? - Tolkning

Nu kommer vi till det egentliga bibelstudiet. Tolkningsstadiet.

  • Ställ frågor till texten. Vad, varför, hur, när vem…?
  • Definiera ord och begrepp. Vad menar Bibeln då den använder ordet…?
  • Används bilder/liknelser i texten? Hur passar bilderna in i vår tid? Kan du hitta bilder som skulle passa bättre i vår tid?
  • Speciella ämnen som behandlas i texten? Vad säger Bibeln i övrigt om detta ämne? Kan leda vidare till ämnesstudier omkring ett speciellt ämne.
  • Vilka personer finns med? Vad står det mer om dessa personer i Bibeln? Kan leda vidare till personstudier.
  • Hänvisningar till andra bibelställen?
  • Finns det saker jag inte förstår? Skriv upp dem för att kunna tala med någon om dem vid tillfälle. Du kan även ställa frågor på www.rupeba.se
  • Kan jag få hjälp att förstå texten genom att läsa någon bibelkommentar. (Undvik att börja studiet med någon annans kommentar. Den Helige Ande kan tala genom dig. Efter ditt bibelstudium kan du jämföra med vad andra har fått ut av texten i en bibelkommentar eller liknande). På www.rupeba.se kan du hitta länkar till många bibelkommentarer.
  • Hur ska man tolka Bibeln? Fastna inte för mycket i det du inte förstår. Koncentrera dig på det du förstår. Mark Twain lär ha sagt: ”Det som bekymrar mig mest i Bibeln är inte det jag inte förstår, utan det jag förstår”. Du kan även få hjälp att tolka Bibeln i ”Tolkningsboken-Hur ska man tolka Guds ord?” från www.rupeba.se .

 

C – Vad ska jag göra med det? – Tillämpning

Om vi bara gör A och B är vi som mannen som byggde huset på sand (Matt 7:24-27). Han hörde men han gjorde inte.

C är tillämpningsstadiet. Här ska vi omsätta vad vi lärt oss i praktiken.

  • Säger texten något personligt till mig?
  • Vad ska jag göra med det? Hur? När?
  • Finns det en bön jag borde be?
  • Finns det ett löfte som jag kan ta till mig?
  • Finns det en uppmaning som jag borde följa?
  • Finns det ett exempel som jag borde följa?
  • Vad är det viktigaste som jag lärt av denna bibeltext?
  • Memoreringsvers. Finns det någon vers, eller del av vers, som jag kan med mig genom dagen? Skriv ned den. Repetera den och meditera över den under dagen. På det sättet ger du den Helige Ande arbetsmaterial att verka i ditt liv.
Även om du inte hinner göra en grundlig genomgång av de tre stegen A-B-C varje dag, så försök att få med något från A-B-C varje dag. Försök att få med dig ditt dagliga ”manna” ut i dagen. Det som du ska tänka på och repetera under dagen och som är med att forma ditt liv.

”Ge oss i dag vårt dagliga bröd”

DAGENS ANDAKT, den 30 maj

 

”Men håll fast vid det ni har tills jag kommer” (Upp 2:25) 

Jag är fascinerad av vimplar. Sådana där vimplar som hänger uppe dygnet runt i alla väder. När vinden tar tag i vimpeln fladdrar den så stolt och vecklar ut sig med alla sina färger. Andra dagar, när det är vindstilla hänger vimpeln rakt ner som en trasa utefter flaggstången. Våra kristna liv är som den där vimpeln. Vissa dagar blåser Andens vind friskt genom våra liv och vi kan veckla ut vår fulla potential. Andra dagar, verkar det inte hända något alls.

Poängen med vimpeln är emellertid att den hänger kvar antingen det blåser friskt eller är vindstilla. Som kristen har jag ett ansvar att hålla mig fast vid Jesus varje dag antingen han behagar använda mig till något stort eller jag bara får hänga med och se på när han använder andra. Bibeln använder ibland ordet ”förbli”. Till exempel säger Jesus i Joh 8:31 ”Om ni förblir i mitt ord är ni verkligen mina lärjungar. Ni ska lära känna sanningen och sanningen ska göra er fria”. Förblivandet i Guds ord, att vi läser och begrundar Bibelordet, är viktigt, för det är ett tecken på sant lärjungaskap.

 

BÖN

Jesus, hjälp mig idag att hålla fast vid dig och ditt ord, antingen du vill använda mig fullt ut i tjänsten eller om du vill att jag bara ska vara stilla i vila.

VILA FRÅN SMÄRTA OCH ORO - Jes 14

 

Bibelläsning: Jesaja 14
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Isaiah+14&version=SFB15

"På den dag då HERREN ger dig ro från din smärta och oro och från det hårda arbete som har varit lagt på dig" (Jes 14:3 FB)

I kapitlet berättas om djävulens uppgång och fall (vers 10-15). Om hur han blev upphöjt och hur han hade ambitionen att bli lik "den högste", men hur han sedan blev nedkastad.

Men i kapitlet finns det även tröstens ord till den som lider och plågas av oro. Herren kommer att ge dig ro för all din smärta, oro och bekymmer (vers 3). Jesus återkommer många år senare med samma löfte: "Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor, så skall jag ger er vila....Då skall ni finna ro för era själar" (Matt 11:28)

______________________ 

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Kom till mig...då ska ni finna ro för era
själar
(Jesus)
______________________

Innehåll:
Sång över babelkungens fall (vers 1-23)
Profetia om Assyrien (vers 24-27)
Profetia om Filisteen (vers 28-32)

Kommentar:
Man säger ofta att profetia är historia skriven i förväg. Profetiorna i Jesaja är typiska exempel på detta. I kapitlet finns en tidsangivelse "Året då kung Ahas dog kom denna profetia" (vers 28), och man vet med stor säkerhet att det året var 715 f.Kr.

Vers 1-21 talar om Babylons fall. Då Babylon föll 539 f.Kr fick judarna tillåtelse att vända tillbaka till Jerusalem efter den babyloniska fångenskapen (vers 1-3). Babels grundläggande synd var högmodet, att vilja göra sig lik Gud (vers 13-14).

Vers 4-14 har ofta också tolkats som en profetia om den sista tiden. Domen över den fallna ängeln (satan) som sätter sig upp mot Gud verkställs i tidens slut (Upp 20:1-10).

Då vi läser detta kanske vi frågar oss vilket som är det riktiga tolkningen. Handlar det om Babels fall eller om Satans fall i tidens ände? Det rätta svaret är antagligen att båda kan vara riktiga. Vi möter på många ställen i Gamla Testamentet vad man brukar kalla "Dubbelbottnade profetior". En uppfyllelse i närtid och en uppfyllelse i framtiden.

Vers 24-27 talar troligen om då Jerusalem räddas från assyrierna 701 f.Kr. (Du kan läsa om det i 2 Kung 19 där du också kan läsa om Jesajas profetia till kung Hiskia).

Vers 28-32. Profetia om Filisteen på Gazaremsan. Assyrien härjade filisteernas land vid flera tillfällen i slutet på 700-talet.

Till eftertanke:
Babels (och Satans) grundläggande synd var högmod, att vilja göra sig lik Gud.
Motsatsen till högmod är missmod.
- Vad är du mest benägen till: högmod eller missmod? Och vad kan du göra åt det problemet?

29 maj 2024

DAGENS ANDAKT, den 29 maj

 

”Han har förlåtit oss alla överträdelser och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittnade mot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset” (Kol 2:14)

Det vilar en dom över varje människa. Oavsett hur ”goda” människor vi är och även om vi aldrig medvetet har syndat. Domen, skuldebrevet finns där sedan Adams och Evas dagar och ligger fast som ett arv i våra gener - potentialen att synda finns hos alla. ”Alla har syndat och gått miste om härligheten från Gud” (Rom 3:23).

I Jesus Kristus ogiltigförklaras emellertid denna dom för ”skuldebrevet” så fyllt av krav och anklagelser revs sönder när Jesus dog på korset. Då betalade han priset för varje människas synd. Denna rätt till frihet sker emellertid inte automatiskt. Varje människa måste själv komma till Kristus, han som ”äger” försoningen – och hämta ut sin skuldfrihet. Vi blir frälsta - räddade från domen.

Ordet frälst kommer egentligen från fornnordiskans ”frihalsad”. En tjuv fick ofta avtjäna sitt straff genom att han slogs i järn. Han fick en järnring runt sin hals och tjudrades fast vid en skampåle, där alla kunde se honom. När tjuven hade avtjänat sitt straff, kom smeden och såg till att järnringen runt hans hals knipsades av så att tjuven blev fri igen. Det hette då att han frihalsades – det ord som senare blev till vårt nutida frälst.  

BÖN

Jesus, låt mig idag leva till din ära. Tack att du har sonat min skuld och att jag får hänvisa till din död på korset, när egna och andras anklagelser hotar att stjäla min frid.

HERRENS DAG ÄR NÄRA – Jes 13

 

Bibelläsning: Jesaja 13
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Isaiah+13&version=SFB15

"Se Herrens dag kommer, fruktansvärd, med förbittring och brinnande vrede, för att ödelägga landet och utrota syndarna som bor där". (Jes 13:9 FB)

Ett varningsrop ljuder att Herrens dag är nära. En dag som drabbar jorden. Vi kan se likheter i beskrivningen med Jesu tal om den sista tiden i Matteusevangeliet 24-25.

Den här jorden kommer inte att bestå för evigt. En dag kommer Herrens dag och Jesus uppmanar oss att "vaka därför, ty ni vet inte vilken dag eller timme han kommer" (Matt 25:13)

Herren vill att så många som möjligt ska bli frälsta. Han mönstrar sin krigshär inför den sista tiden (vers 4). 

____________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Herren mönstrar sin krigshär.
____________________

Innehåll:
Profetia om Babel

Kommentar:
Jesus citerar vers 10 i sitt stora tal om den sista tiden och människosonens återkomst (Matt 24:29). Men även om Jesajas profetia i detta kapitel i någon mån pekar fram mot den sista tiden, är den huvudsakligen en profetia om vad som skulle hända med Babel på 500-talet f.Kr. Dessa händelser inträffade samtidigt som den babylonska fångenskapen.

Gud använde olika folk för att verkställa sin dom över nationer. Till och med det mäktiga Babylon skulle till sist få sin dom (vers 19). 539 f.Kr. erövrades Babel av mederna och perserna. Det var då perserna tog över Babel, som judarna fick lov att återvända till Israel. De persiska kungarna befallde senare att Babel skulle rivas och utplånas. Babel har sedan aldrig återuppbyggts.

Då Uppenbarelseboken senare talar om Babylons fall i den sista tiden, handlar det inte om det geografiska Babylon. I Uppenbarelseboken är Babylon en symbol för det ogudaktiga system som kollapsar i tidens slut (Upp kap 17-18).

Till eftertanke:
I vers 4 talas det om att Herren mönstrar sin här. Men idag handlar det inte om att kämpa mot människor utan mot djävulen och all ondska i världen. Gud mönstrar en armé av människor för att etablera Guds rike på jorden. Jesus ber oss att be att Guds rike ska komma (Matt 6:10). Till det uppdraget mönstrar Herren sin här idag.
- Var är min plats, min uppgift för att sprida Guds rike?

28 maj 2024

Veckans bok. Annons. Miraklet S:ta Clara

 


Miraklet S:a Clara. Carl-Eric Sahlberg. 119:- postens porto tillkommer.
Du kan beställa boken genom ett mejl info@rupeba.se eller i vår webbshop www.rupeba.se.

"En solig eftermiddag söder om ekvatorn tycker jag mig se ett mönster för kyrkans framgångsrika missionsperioder. Utifrån denna insikt, som jag tyckte gavs mig, sitter jag i december 1987 på ett flyg från Nairobi till Stockholm. I min ryggsäck har jag med ett manuskript med nio egenskaper om hur man utifrån missionshistoriens erfarenheter kan få domnande och döende församlingar att växa.

Jag får tjänst i S:ta Clara kyrka vid centralstationen och jag lär känna lite av resterna av församlingen – de kan räknas på händernas tio fingrar. Den 3 januari 1989 knäböjer jag vid altaret i sidokapellet, viskar för mig själv ”I Jesu namn”, vänder mig mot de församlade – och ser tre personer där.

Det var starten. Här, mitt i drogområdet, fanns mitt missionsområde. Här fanns det verkstadsgolv där jag kunde få pröva om mina nio lärdomar från missionshistorien kunde appliceras.
Här började resan. Här började arbetet. Här började miraklet."

Carl-Erik Sahlberg

Carl-Erik Sahlberg är teol. dr och docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet samt förkunnare och författare till ett flertal uppmärksammade böcker

DAGENS ANDAKT, den 28 maj

 

”En banad väg, en vandringsled, skall gå där, och den skall kallas den heliga vägen. Ingen oren skall färdas på den, men den är till för dem. De som vandrar den vägen skall inte gå vilse, även om de är dårar” (Jes.35:8-9)

Under det kalla krigets dagar var Berlin en del av Västtyskland, även om staden geografiskt låg långt inne i det kommunistiska Östtyskland. För att kommunikationerna mellan Berlin och den övriga västvärlden skulle fungera, fanns en transitväg rakt igenom Östtyskland fram till Berlin. Den var omgiven av stängsel och för att få färdas på den vägen behövdes ett speciellt visum. De allra flesta östtyskar, som bodde i Berlins grannskap fick aldrig möjligheten att beträda den här vägen. Den var till endast för de människor som bodde i det fria Västeuropa eller i Berlin. Jag kan tänka mig människorna i Östtyskland, som bodde granne med vägen och som såg alla som färdades på den. Jag kan förstå om de hade en längtan att på samma sätt få färdas fritt, bort från det ockuperade området.

Vår värld är under ockupation av ondskan. Men det finns en transitväg till vår himmelska bestämmelse, en helig väg. Den är öppen för alla, som hämtat ut sitt visum, förlåtelsen och reningen i Jesus Kristus.

BÖN

Herre, tack att jag får följa den heliga vägen. Bevara mig ren så att jag får fortsätta att vandra på den. Tack att du då kommer att leda mig rätt.

ÖSA VATTEN MED FRÖJD – Jes 12

 

Bibelläsning: Jesaja 12
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Isaiah+12&version=SFB15

"Se, Gud är min frälsning, jag är trygg och fruktar inte, ty HERREN HERREN är min starkhet och min lovsång.  Han har blivit min frälsning."Med fröjd skall ni ösa vatten ur frälsningens källor." (Jes 12:2-3 FB)

Kapitel tolv består av några korta, glädjefyllda verser där Jesaja brister ut i lovsång och tacksägelse till Gud. Att tillhöra Herren är inte något tungt eller glädjelöst. Då vi tänker på vad Herren ger oss är det nära att lovsången bryter fram och vi får "ösa vatten ur frälsningens källor". Ibland kan glädjen bli så påtaglig att vi måste få "ropa av fröjd" (vers 6)


Resultatet av denna glädje blir att vi gärna vill berätta det för andra. Inte som ett tvång eller ett måste. Snarare är det så att om man varit med om något fantastiskt, så är det svårt att låta bli att berätta det för dem vi möter. Och vi får, tillsammans med Jesaja, "göra hans gärningar kända" och "förkunna att hans namn är upphöjt" (vers 4) 

___________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Gör hans gärningar kända och
förkunna att hans namn är upphöjt
(vers 4)

___________________________

Innehåll:
Det frälsta lovsång.

Kommentar:
Kapitlet består av spridda glädjeutrop då Jesaja tänker på Herren.

"Herren är min styrka och min lovsång. Han blev mig till frälsning" (vers 2). Det är den lovsång Israels barn sjöng då Gud hade räddat dem från slaveriet i Egypten och då Gud hade öppnat Röda Havet för dem (2 Mos 15:2).

"Med fröjd skall ni ösa vatten ur frälsningens källor" (vers 3). Jesus använder vattnet som bild på frälsningen då han talar med kvinnan vid brunnen "Det vatten jag ger ska i honom bli en källa, som flödar fram och ger evigt liv" (Joh 4:14).

"Lovsjung Herren, för han har gjort härliga ting" (vers 5). Liknande uppmaningar att lovsjunga Herren återkommer otaliga gånger i Bibeln (Ps 47:7; Jes 44:23).

Till eftertanke:
Kapitlet handlar mycket om att i lovsång uttrycka glädje och tacksamhet till Gud.
- Hur låter din lovsång? Försök formulera den med några ord. 

27 maj 2024

DAGENS ANDAKT, den 27 maj

 

”Vår Fader, du som är i himlen… giv oss idag vårt bröd för dagen som kommer” (Matt 6:9)

När vi behöver något i arbetslivet, kan vi inte bara rusa in till chefen och kräva: ge mig det eller ge mig detta. Om det är högste chefen som ska bestämma måste vi kanske avtala tid om när vi kan få koma och kanske måste vi vänta både en och två veckor innan vi får tillträde till chefen.

Så är det inte i familjelivet. När barnen behöver något rusar de direkt till mamma eller pappa. Deras önskelista är inte alltid så genomtänkt. Inte heller behöver det gälla ett reellt behov. Så fort en önskan gör sig gällande springer de med detta till föräldrarna.

I Guds rike är det inte arbetslivets formella principer, utan familjelivets generositet och öppenhet som gäller. Vi får komma till Gud vår far, när som helst och med vad som helst. Han vill att vi alltid ska göra våra önskningar kända för honom (Fil 4:6)

BÖN

Herre, tack att jag får komma till dig, när som helst och med vad som helst, och du finns där för att lyssna. Inte alltid får jag vad jag ber om, men jag vet att när jag talat om mina önskningar för dig så hanterar du detta så att det som är bäst för mig kan hända.

FRIDSRIKET – Jes 11

 

Bibelläsning: Jesaja 11
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Isaiah+11&version=SFB15

"Vargar skall bo tillsammans med lamm, leoparder ligga bland killingar. Kalvar och unga lejon och gödboskap skall vara tillsammans, och en liten pojke skall valla dem."  (Jes 11:6 FB)

Här talas det om det kommande fridsriket "Tusenårsriket" där det goda ska råda. Ingen ska göra något ont för landet ska vara fullt av Herrens kunskap (vers 9).

Det föregås av att "telningen" kommer. Ännu en profetia om Jesu tillkommelse.

- Herrens Ande ska vila över honom (vers 2)
- Han ska ha sin glädje i Herrens fruktan (vers 3)
- Han ska döma med rättfärdighet och rättvisa (vers 4)
- Kännetecknande för honom ska vara Rättfärdighet och trofasthet (vers 5).

Vi är inte utlämnade åt slumpen. I mötet med Jesus kommer vi alltid att mötas av rättfärdighet, men också av trofasthet. Han kommer alltid att vara trofast. Vad som än händer. 
__________________________

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Vad betyder det att ha sin glädje i
Herrens fruktan (vers 3), och vad
skulle det innebära för mig?
___________________________

Innehåll:
Telningen från Isais rot och hans fridsrike.

Kommentar:
Kapitlet innehåller ett antal framtidsprofetior som pekar mot olika tidsperioder.

Vers 1-2 talar om telningen (Messias, Jesus). Jesus föds och växer upp ibland oss och han ska vara fylld av Herrens Ande.

Vers 3-5 talar om Jesu andra tillkommelse då han kommer för att döma människorna. Jesus säger klart att då han kom första gången, kom han inte för att döma världen. Då kom han för att förmedla att den som tror på honom inte ska gå förlorad utan få ett evigt liv (Joh 3:16-17).

Från och med vers 6 talas det om fridsriket, tusenårsriket, som Herren ska upprätta på jorden i förbindelse med Jesu andra tillkommelse. Där råder en fullkomlig fred och landet ska vara fullt av Herrens frid. Jesaja återkommer till detta i Jes 65:25 och där talas det också om en ny himmel och en ny jord (Jes 65:17). I Bibelns avslutande bok går allt detta i uppfyllelse. Vi kan läsa om den slutliga domen (Upp 20:11f), och om en ny himmel och en ny jord (Upp 21:1f).

Till eftertanke:
Vi läste i vers 3 att Jesus har sin glädje i Herren fruktan
- Vad betyder det att ha glädje i Herrens fruktan (vers 3), och vad skulle det innebära för mig?

26 maj 2024

Tidig söndagsmorgon den 26 maj 2024

 




Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

I måndags fick vi vara med på kulturskolans avslutningskonsert i Vällingby. Lokalen i Västerortskyrkan var fullpackad med publik. De flesta närvarande var förmodligen släkt och vänner till dem som stod på scenen.

För vår del var vi där för att lyssna på ett vara barnbarn. För några veckor sedan gjorde hon en PRAO-period och deltog under vår mötesvecka i Trelleborg. Hon finns med på bilden med fiol och stråke. Tillsammans med ett tjugotal övriga violinister framförde de flera kända melodier. På bild 1 ser vi (från höger till vänster: violinistens mamma, morfar, farmor, farfar, violinisten själv, en kamrat till violinisten).

Nu på söndag blir det gemensamma gudstjänster i Uppsala (Bild 2). De deltagande kårerna är Uppsala, Västerås, Strängnäs, Sala och Norrtälje.
Det blir gemensam hornmusikkår och lovsångsteam.

11:00 Är det en gemensam gudstjänst på kåren i Uppsala med predikan av Johnny Foglander och solosång av Daniel Viklund.
15:00 Är det en friluftsgudstjänst i Gränbyparken med Appell av Alejandro Gallardo.

På tisdag nästa vecka har vi vår sista hemgruppssamling för vårterminen.
Efter det vanliga programmet med lovsång, bibelsamtal och bön ska vi förbereda oss inför gudstjänsten på Frälsningsarmén i Västerås den 16 juni kl.15:00. Det är vanligt att de olika grupperna i kåren ansvarar för varsin gudstjänst och nu är det vår tur. Det kommer  att bli många vittnesbörd, sång, musik och predikan.

Med önskan om en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

DAGENS ANDAKT, den 26 maj

 

De såg hur tungor som av eld fördelade sig och stannade på var och en av dem. Alla fylldes av helig ande och började tala andra tungomål, med de ord som Anden ingav dem.”     (Apg. 2:4) 

Dagens bibelord beskriver vad människorna såg hända med apostlarna den första pingstdagen. ”Tungor som av eld” kom över dem och de började tala med ord som Anden ingav dem. Den helige andes eld har alltid varit förknippad med det heliga Gudsordet.

När Moses kom till Sinai berg och fick motta Guds ord på stentavlorna, visade sig Gud också genom elden. Det står att ”israeliterna såg Herrens härlighet som en förtärande eld på toppen av berget” (2 Mos 24:17)

Det var också med eld som Jesaja tog emot sin kallelse att förkunna Gudsordet. En ängel berörde hans mun med ett glödande kol. (Jes 6:6). Och när Elias ville bevisa för de falska profeterna att Gud var den sanna Guden, bad han Gud att sända eld från himlen och förtära Elias offer. Och Gud svarade på Elias bön.

För kristna som idag tar sin kallelse och sitt uppdrag på allvar, kan drivkraften upplevas som en helig eld. En eld som inte blir tillfredsställd förrän man fullföljt det som Gud kallar till. . 

BÖN

Herre, jag behöver beröras av din renande eld idag. Låt din Helige Ande falla över mig och vara drivkraften i mitt liv.

VE ÖVER FÖRTRYCKARE – Jes 10

 

Bibelläsning: Jesaja 10
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Isaiah+10&version=SFB15

"Ve dem som stadgar orättfärdiga stadgar och skriver orätta lagar för att förvrida rättvisan för de nödställda och beröva de nertryckta i mitt folk deras rätt"  (Jes 10:1-2 FB)

I inledningen av kapitlet anklagas de som förtrycker de svaga i samhället. Anklagelsen riktas mot de rika och styrande för att de skriver orättfärdiga lagar som gagnar dem själva men förtrycker dem som redan är utsatta.

Flera grupper tas med bland dem som lider: de nödställda, de nertryckta, änkor och faderlösa. Guds hjärta lider med alla dem som är utsatta och har det svårt. Gud förväntar sig av oss att vi på samma sätt ska värna de utsatta. Gud varnar förtryckarna. De kommer att få stå till svars för sina gärningar. Det kommer att komma en räkenskapsdag, där vi alla ska få stå till svars för våra handlingar.

Men Gud vill egentligen inte tvinga oss att göra det som är rätt. Sådana gärningar är mindre värda. Gud vill att vi ska vilja välja det som är rätt och gott. Gud vill att vi ska värna det svaga. Gud vill att det som finns i hans hjärta också ska finnas i vårt hjärta. 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Gud vill att det som finns i hans hjärta också ska finnas i mitt hjärta. 
___________________
Innehåll:
Ve dem som stagar orättfärdiga stadgar (vers 1-4)
Guds dom över Assyrien (vers 5-34)
___________________

Kommentar:
Gud använde Assur (Assyrien) för att utföra Guds dom över Israel. Israel hade blivit ett gudlöst folk och Herren var vred på Israel (vers 6). Men Assur blir övermodig av framgången. Han hade besegrat Samaria i Nordriket och nu tänkte han göra detsamma med Jerusalem i Sydriket (vers 10-11).

Men Gud kommer att ställa Assur till svars för sitt övermod och för att han tar åt sig äran för vad Gud hade använt honom till (vers 12-13). Bara några få av den armé som tågade mot Jerusalem överlevde (vers 18-19).

Då ska en rest av Jakobs hus omvända sig till Herren (vers 21). Den rest som blir kvar (vers 22) används av Paulus som en bild på Guds frälsningsplan för Israel (Rom 9:27).

Verserna 25-34 Assyriernas fälttåg mot Jerusalem. Du kan läsa mer om det i 2 Kung 18:13 - 19:36.

25 maj 2024

Inför söndagen. Tema: Gud - fader, Son och Ande

FRÅN GAMLA TESTAMENTET
5 Mos 6:4-9
4 Hör, Israel! Herren vår Gud, Herren är en. 5 Och du ska älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela din kraft. 6 Dessa ord som jag i dag befaller dig ska du lägga på hjärtat. 7 Du ska inskärpa dem hos dina barn och tala om dem när du sitter i ditt hus och när du går på vägen, när du lägger dig och när du stiger upp. 8 Du ska binda dem som ett tecken på din hand, och de ska vara som en påminnelse på din panna. 9 Och du ska skriva dem på dörrposterna i ditt hus och på dina  portar.

FRÅN BREVLITTERATUREN
Apg 2:24-35

24 Men Gud har uppväckt honom och löst honom ur dödens vånda, eftersom det inte var möjligt för döden att behålla honom. 25 David säger om honom:
  • Jag har alltid Herren för ögonen.
  • Han är vid min högra sida
  • för att jag inte ska vackla.
  • 26 Därför gläds mitt hjärta
  • och jublar min tunga.
  • Även min kropp
  • får vila i trygghet
  • 27 att du inte lämnar min själ åt dödsriket
  • eller låter din Helige se förgängelsen.
  • 28 Du har visat mig livets vägar,
  • du ska mätta mig med glädje
  • inför ditt ansikte.
  • 29 Bröder, jag kan öppet säga er att vår stamfar David är både död och begraven. Hans grav finns här hos oss än i dag. 30 Men han var profet och visste att Gud med ed hade lovat att sätta en av hans ättlingar på hans tron. 31 I förväg såg han Messias uppståndelse och sade: Han ska inte lämnas åt dödsriket, och hans kropp ska inte se förgängelsen.
    32 Denne Jesus har Gud uppväckt, och vi är alla vittnen till det. 33 Han har blivit upphöjd till Guds högra sida och fått den utlovade helige Ande av Fadern, och han har utgjutit det som ni ser och hör. 34 David har ju inte stigit upp till himlen, men han säger:
  • Herren sade till min Herre:
  • Sätt dig på min högra sida
  • 35 tills jag lagt dina fiender
  • som en pall under dina fötter.
  • FRÅN EVANGELIERNA
    Matt 11:25-27
    25 Vid den tiden sade Jesus: "Jag prisar dig Far, himlens och jordens Herre, för att du har dolt detta för de visa och kloka och uppenbarat det för de små. 26 Ja, Far, så var din goda vilja. 27 Allt har min Far överlämnat till mig. Och ingen känner Sonen utom Fadern, inte heller känner någon Fadern utom Sonen och den som Sonen vill uppenbara honom för.

    FRÅN PSALTAREN
    Ps 113:1-6

  • 1 Halleluja!
  • Prisa, ni Herrens tjänare,
  • prisa Herrens namn!
  • 2 Välsignat är Herrens namn
  • från nu och till evig tid!
  • 3 Från solens uppgång
  • till dess nedgång
  • prisas Herrens namn.
  • 4 Herren är upphöjd över alla folk,
  • hans ära når över himlen.
  • 5 Vem är som Herren vår Gud,
  • han som tronar så högt,
  • 6 som ser ner så djupt –
  • vem i himlen och på jorden?

  • (Bibeltexterna är hämtade från Folkbibeln 2015)