31 maj 2024

DOM ÖVER AVGUDADYRKARE - Jes 15

 

Bibelläsning: Jesaja 15
Läs bibeltexten här:
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Isaiah+15&version=SFB15

"Han går upp till sitt tempel, till Dibon och upp på offerhöjderna för att gråta"  (Jes 15: 2 FB)

Kapitlet uttalar domsord över Moab som var Israels fiende. Då det börjar gå dåligt för Moab, vänder de sig inte till Gud för att få förlåtelse och upprättelse.
Istället vänder de sig till sitt tempel, till Dibon och till offerhöjderna. Men där finns ingen hjälp att få, utan klagandet, jämrandet och tårarna fortsätter (vers 3). Klagoropen hörs över hela landet och till och med krigarna tappar modet och våndas (vers 4).

Historien upprepar sig ständigt. Även i våra dagar möter vi människor som vänder sig till avgudar. De kan vara beredda att tro på vad som helst, utom på Herren Gud.

Men det finns bara en Gud. Det finns bara en väg, och den vägen är Jesus (Joh 14:6)
________________________________ 

- Mannakorn att tugga på under dagen:
Jag är vägen och sanningen och livet (Jesus)
________________________________

Innehåll:
Profetia om Moab

Kommentar:
Moab ligger öster om Döda Havet och var en återkommande fiende till Israel. De hade anfallit och gjort intrång på Israels område. De intog Jeriko och behärskade staden i 18 år (Dom 3:12). De hade kämpat mot Saul (1 Sam 14:47) och mot David (2 Sam 8:2, 11-12).

Nu var det dags att moabiterna skulle få sitt straff för sina övergrepp mot Israel (vers 3-5). Gud hade tidigare använt moabiterna för att straffa israeliterna för deras synder (Dom 3:12). 

Till eftertanke:
Då det började gå dåligt för moabiterna vände de sig till Dibon, sitt tempel och offerhöjderna. Men de fick ingen hjälp av sina ritualer och avgudar.
- Var söker du din hjälp då du möter motgångar? Söker du din lit hos människor, traditioner eller främmande gudar (yoga, quiJong, minfulness).

Inga kommentarer: