26 feb. 2021

FINNS DET NÅGON SOM ÄR KLOK?

David var en ung man som levde nära Gud. Bibeln talar om honom som ”en man efter Guds hjärta”. Han skriver i en av sina psalmer: ”Dårarna tänker - Det finns ingen Gud” och lite senare i psalmen frågar han: ”Finns det någon som är klok, någon som söker Gud?”

Han beskriver dem som säger att det inte finns någon Gud som dårar. De kloka är de som söker Gud.

Dårarna betraktar vår fantastiska värld, som i varje liten detalj vittnar om att det finns en intelligent skaparhand bakom den, men de ids inte söka honom utan konstaterar bara fräckt att det inte finns någon Gud. De är, som en människa, som håller en roman i sin hand och som bara för att hon aldrig själv har mött författaren, hävdar att boken måste ha skrivit sig själv.

De visa, de kloka är de som söker Gud. De har sällan några färdiga svar, men söker tills de finner och de låter sig överbevisas där fakta pekar i en viss riktning.

Paulus var också en Gudsman. Han levde ca 1000 år efter David. I Apostlagärningarna kan vi läsa om hur han gick omkring i Aten medan han väntade på två kolleger, som skulle arbeta tillsammans med honom. Där i staden betraktade han alla grekernas gudabilder och alla altaren som var resta till deras ära.

Bland alla dessa altaren fann han ett altare med inskriptionen: ”åt en okänd Gud”. Och när han sedan fick chansen att tala på Aeropagen, en platå på en kal och skrovlig kalkstensklippa väster om Akropolis i Aten, förklarar han för grekerna att det är denne okände Guden, som han själv och alla de kristna förkunnar. Det är denne Gud som de kristna tillhör och tillber.

Så berättar han för dem att det är i denne okände Guden som vi har vårt ursprung. Det är i honom vi lever och rör oss och är till. Denne okände Guden kallar människor att omvända sig, att ta sitt förnuft till fånga och börja söka honom. Varför då? – Jo, Paulus talar om för grekerna att denne Gud har fastställt en dag, då han ska döma världen med rättfärdighet genom Jesus. Och beviset för att detta ska ske är att han har låtit Jesus uppstå från de döda.

Kristen tro svarar på fyra av människans mest akuta existentiella frågor:

1)      Frågan om vårt ursprung – Jag har mitt ursprung i den ende levande Guden, han som är okänd för så många människor idag.

2)      Frågan om rätt och fel – I Bibeln, som är den okände Gudens skriftliga hälsning till hela mänskligheten, finns en fast moral som talar om vad som är rätt och fel.

3)      Frågan om meningen med livet – jag är inte bara en liten prick i ett oändligt universum. När jag skapades fanns det en plan, en mening och ett syfte med att just jag blev just jag.

4)      Frågan om målet för mitt liv. Jag ska en dag få återförenas med mitt ursprung hos Gud och få leva i evighet tillsammans med honom om jag låter Jesus ta hand om mitt liv.

Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet, ingen kommer till Fadern utom genom mig.”

Dårarna säger: Det finns ingen Gud.

De kloka söker honom tills de finner honom!

Vem är du?

Inga kommentarer: