25 feb. 2021

UTMANINGEN 25 feb - Job 11


ÖVERMOD

Bibelläsning: Job 11
Läs bibeltexten här

"Du säger:´Min undervisning är ren, och utan fläck är jag inför dina ögon´" (Job 11:4)

 Den tredje vännen, Sofar, tar till orda för första gången och går tillrätta med Jobs självbild. I sina egna ögon ser Job på sig själv som felfri och fläckfri.

Några människor ser på sig själva som så dåliga och så usla att det inte kan finnas förlåtelse stor nog för att kunna kompensera för deras brister.

Andra människor ser sig själva som så bra och vällyckade att det inte finns behov för någon förlåtelse i deras liv.


Båda har fel. Jag tror att det är viktigt att leva i medvetenhet om sina egna brister, misslyckanden och tillkortakommanden. Vi misslyckas alla: "Om vi säger att vi inte har synd, bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss." (1 Joh 1:8)
 
Kanske är det till och med nyttigt att vi misslyckas då och då, så att det blir tydligt för oss själva att vår rättfärdighet inte bygger på våra egna gärningar utan bygger på Guds nåd. Då får vi ta till oss löftet: "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet." (1 Joh 1:9) 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig förstå att jag är beroende av din nåd varje dag.

___________________

Innehåll:
Sofars första tal. Sofar anklagar Job för att han ser på sig själv som fläckfri och utan synd.

Kommentar:
Sofar angriper Job mycket hårdare än de två andra vännerna Elifas och Bildad. För Sofar är bilden solklar: Den som lider har syndat hur mycket man försöker dölja sin synd.

Sofar anklagar Job för meningslöst ordflöde och tomt prat (vers 2-3) och Sofar vet också hur Job kan bli upprättad igen:
- om Job vänder sig till Gud och breder ut sitt hjärta och sina händer inför Gud (vers 13),
- om Job vänder sig bort från sin synd och gör sig av med all sin orättfärdighet (vers 14),
- kommer allt att bli bra och då kan Job glömma allt sitt elände (vers 15-16). 

Sofar talar också om att Gud är så mycket större än någon människa och att ingen människa kan utforska Gud. Men tydligen menar Sofar att han kan det. Han vet precis hurdan Gud är och varför Gud har straffat Job så hårt (vers 7f).

Då Gud uppenbarar sig i slutet av boken visar det sig att inte heller Sofar har talat rätt om Gud (42:7).

I någon mån kan Sofar ha rätt. Vi kan inte utforska Gud, men Gud kan utforska oss. Gud känner alla våra hemliga brister som vi är angelägna att dölja för andra människor (vers 11). 

Till eftertanke:
- Våra egna gärningar kan inte rättfärdiggöra oss inför Gud. Det är bara tron på Gud och tilliten på hans nåd som kan göra oss rättfärdiga inför Honom (Rom 3:20-28).

Inga kommentarer: