13 juli 2022

Avsnitt 13: Den stora Vedermödan

 


Den stora Vedermödan

Förutom bibeltexterna om att något försvinner från jorden och att något kommer till jorden finns det en tredje händelse som sker i förbindelse med Jesu återkomst.

I Jesu tal om den sista tiden beskrivs denna tid som en nöd som är större än allt lidande som förekommit sedan världens begynnelse (Matt 24:21).

Den stora Vedermödan kommer att bestå av både krig, hungersnöd och naturkatastrofer (Matt 24:7).

Det är vanligt att man räknar med att den stora Vedermödan ska vara en period på sju år. Läs mer om det i Bilaga 1: En sjuårig Vedermöda.

Vad kommer att hända först?

Det har diskuterats mycket om i vilken ordning dessa tre händelser kommer att inträffa. Kommer uppryckelsen att ske före, mitt i, eller efter den stora vedermödan.

Den vanligaste tolkningen är säkerligen att uppryckelsen kommer att ske före vedermödan. Det brukar kallas för pretribulation (pre=före; tribulation=vedermöda). Jag argumenterar i denna bok framför allt för en uppryckelse före Vedermödan. Mina skäl till detta redogör jag för i avsnittet ”En uppryckelse före Vedermödan?”

En annan tolkning är att uppryckelsen sker mitt under Vedermödan, midtribulation. Då tänker man sig först en 3,5 årsperiod av tilltagande ondska där Guds folk finns kvar på jorden. Därefter mitt i den sjuåriga Vedermödan sker uppryckelsen av Guds folk. Under 3,5 årsperioden efter uppryckandet är det Guds vredesskålar som töms ut över jorden och över dem som inte omvänt sig till Gud. Ett argument för den tolkningen är att det återkommande talas om två olika 3,5 årsperioder under Vedermödan som tillsammans utgör 7 år. Perioderna beskrivs på olika sätt som alla blir 3,5 år:
- fyrtiotvå månader (42) Upp 11:2
- ettusen tvåhundrasextio dagar (1.260) Upp 11:3
- en tid (1 år), tider (2 år) och en halv tid (ett halvår) Dan 7:25.

En tredje tolkning är att uppryckelsen sker efter Vedermödan, postribulation (post=efter). I den tolkningen sker uppryckandet och Jesu synliga återkomst samtidigt och avslutar sjuårsperioden som kallas för Vedermödan. Under hela Vedermödan kommer då Guds folk att finnas kvar på jorden.

I Jesu stora tal om den sista tiden framgår det klart att den stora Vedermödan kommer att avslutas med att Jesus kommer synligt tillbaka. Det står till och med att alla jordens folk skall se honom komma (Matt 24:29-30).

Jesu återkomst kommer att ackompanjeras av kosmiska förändringar på himlavalvet. Solen kommer att förmörkas, månen mista sitt sken och stjärnorna falla från himlen.

Det sker tydligen dramatiska förändringar på himlen och på jorden varje gång det sker något avgörande med Jesus, Guds son. Då Jesus föddes förändrades stjärnhimlen så att visa män från östern förstod att en konung föddes. Då Jesus dog på korset blev det solförmörkelse och jordbävningar (Luk 23:45 och Matt 27:51).

Om nu Jesu synliga återkomst sker efter Vedermödan ser jag det som mest naturligt att uppryckelsen sker före Vedermödan. Då kan vi tänka oss följande händelseförloppet enligt bilden.


Inga kommentarer: