27 juli 2022

Avsnitt 19: Kan vi veta något om när allt detta kommer att hända?


Det är många som försökt fastställa tidpunkten för Jesu återkomst och tagit fel. Jag tror inte att någon kan veta det. Inte ens Jesus kände till den tidpunkten.

Men även om vi inte kan bestämma tidpunkten ser det ut som om Gud förväntar att vi ska iaktta tidens tecken och dra våra slutsatser av det. Jesus anklagar Fariseerna och Sadducceerna för att inte kunna tyda tidens tecken:

Himlens utseende förstår ni att tyda, men tidernas tecken kan ni inte tyda” (Matt 16:3)

Vilka tecken kan vi se idag på att tiden närmar sig?

Vi har redan talat om statens Israels tillkommelse. Jag tillhör den första generationen efter Jesu generation som lever med en judisk stat på jorden. Jag ser det som ett starkt tecken på scenen lägger sig tillrätta för Jesu återkomst.

I Jesu stora tal om den sista tiden ger han oss en liknelse om hans återkomst till jorden. Det är liknelsen om fikonträdet som under lång tid har använts i sånger och tal som ett tecken på Jesu ankomst:
Lär av en jämförelse med fikonträdet. Redan när kvisten blir mjuk och bladen spricker ut vet ni att sommaren är nära. På samma sätt vet ni, när ni ser allt detta, att han är nära och står för dörren. Jag säger er sanningen: Det här släktet ska inte förgå förrän allt detta sker.” (Matt 24:32-34)

Här tänker man sig att fikonträdet representerar Israel och då landet (fikonträdet) börjar få liv då vet vi att tiden är nära.

Landet har tidigare inte varit känt för att vara speciellt blomstrande. Då Mark Twain besökte Israel 1867 och publicerade vad han såg i sin bästsäljande reseskildring från Europa var beskrivningarna inte särskilt uppmuntrande för den som då längtade efter landet Israels upprättelse. Så här skriver han: "Ett öde land vars jord är rik nog, men som har tagits över av ogräs... en tyst och sorglig yta... en ödemark... Vi såg aldrig en människa på hela vägen... knappast ett träd eller en buske någonstans. Till och med olivträdet och kaktusen, som brukar var trogna vänner också till en värdelös mark, har lämnat landet."

Jesus säger också att det släktet som ser detta hända inte ska förgå förrän allt detta sker. Allt detta syftar på Jesu undervisning om den sista tiden, och det ord som översatts till svenska som ”släkte” finns i svenska som ”generation”.

Om detta är riktigt skulle det betyda att den generation som ser landet och staten Israel blomstra inte kommer att ta slut innan Jesu tillkommelse är nära. Det skulle betyda att den generation som levde 1948 inte kommer att ta slut förrän detta sker.

Det finns naturligtvis en risk att varje generation tolkar in sin tid i det som händer, men jag vill ändå peka på några saker som gör att jag tror att tiden närmar sig.

Då profeten Jesaja talar om den dag då Israels barn skulle få återvända till Israel. Han ser Sions kommande härlighet då hans folk får återvända hem: ”Lyft din ögon och se dig omkring: Alla samlas och kommer till dig. Dina söner kommer fjärran ifrån, dina döttrar bärs fram på armen.” (Jes 60:4)

Och då hans ser dem komma tillbaka säger Jesaja: ”Vilka är dessa som kommer farande som moln, lika duvor som flyger till sitt duvslag” (Jes 60:8)

Jag kan naturligtvis inte veta vad Jesaja såg, men uppenbarligen såg han dem komma tillbaka i luften. Han liknar dem vid moln och duvor som kommer från olika håll och slår ned på samma ställe.

Det står i versen efter att de också kommer tillbaka med skepp och det var framför allt på dessa två sätt judarna återvände till sitt land. Med flygplan och med skepp.

De som kom tillbaka tillhörde den första generation där det var tekniskt möjligt och normalt att transportera sig med flyg.

Scenen börjar lägga sig tillrätta…

 

Om vi går till bildspråket i Uppenbarelseboken ska vi naturligtvis vara försiktiga att tolka vad de olika symbolerna betyder. Apokalyptisk litteratur består ofta av fantasifulla bilder som talar om kampen mellan det onda och det goda.

Men det finns ändå en del bilder som det bara finns täckning för i våra dagar. Här kommer några exempel:

Uppenbarelseboken 4:1-19:11 betraktas ofta som en beskrivning av den Stora Vedermödan som Jesus talar i i Matteus 24.

Där beskrivs pansarklädda krigsmaskiner som gräshoppor som såg ut som hästar (Upp.9:7). De hade ”bröstharnesk som såg ut att vara av järn. Och dånet från deras vingar var som dånet från stridsvagnar med många hästar, som stormar fram till strid. De hade stjärtar och gaddar som skorpioner, och i stjärten låg deras makt att skada människorna” (Upp 9:9-10)

I Uppenbarelseboken möter vi också ett helt nytt handelssystem. Det räcker inte att ha pengar för att köpa något. Man måste vara ansluten till ett globalt handelssystem som bygger på en sifferkombination. För att vara med i handelssystemet måste man också underordna som ”vilddjuret”.

Vilddjurets bild, som man måste tillbe kunde till och med tala (Upp13:15). Bilder som kan tala var inte speciellt vanliga på den tiden, medan vi varje dag ser bilder som kan tala på TV.

Vi som lever idag tillhör sannolikt den första generationen där det är tekniskt möjligt med ett sådant handelssystem. Det finns till exempel i våra kreditkort.

Och det tvingar alla, små och stora, rika och fattiga, fria och slavar, att ta emot ett märke på högra handen eller pannan, så att ingen kan köpa eller sälja utom den som har märket, vilddjurets namn eller dess tal.” (Upp 13:16-17)

I förbindelse med beskrivningen av handelssystemet talas det också om en bild av vilddjuret som alla måste tillbe. Det speciella med den bilden var att den kunde tala! En bild som kan tala ligger nog långt utanför den föreställningsvärld man hade under vår första tidräknings århundrade.
Men om du har sett på TV någon gång så har du blivit matad med många bilder som kan tala.

I Uppenbarelseboken möter vi också två evangelister som profeterar på Jerusalems gator och som har makt att göra tecken och under. Jordens invånare tyckte mycket illa om att höra sanningen och till slut dödas de två vittnena. Människor över hela jorden ”av olika folk och stammar och språk och folkslag ser deras kroppar i tre och en halv dagar” (Upp 11:9).

Då jordens invånare ser att de är döda gläder de sig över dem och jublar och skickar gåvor till varandra.

Vi är väl också den första generation där hela jordens befolkning kan se vad som händer på gatorna i Jerusalem? Vi ser dagligen rapporter och bilder från hela jorden på TV.

Då vi börjar närma oss slutet av Uppenbarelseboken ser vi hur jordens ekonomiska centrum kollapsar och drar världsekonomin med sig (Upp 18:10-19). Jordens köpmän gråter, ingen köper deras varor (vers 11). Den rikedom man längtat efter försvinner (vers 14). Köpmännen som blivit rika ska stå där skrämda och gråta (vers 15). Men det kanske mest anmärkningsvärda är att världsekonomins sammanbrott sker ”på en enda timme”. Tre gånger i detta avsnitt nämns orden ”på en enda timme” (vers 10, 17 och 19). Detta måste bygga på ett system där hela världsekonomin är sammanlänkad ekonomiskt och informationsmässigt. Idag räcker det med ett oförsiktigt uttalande från någon av världens mäktiga ledare för att börserna över hela världen reagerar. Behöver jag säga att även i detta avseende är vi den första generationen som lever i ett sådant globalt system.

Det ser ut som om scenen som beskrivs i Bibelns profetior börjar lägga sig tillrätta för de dramatiska händelserna i tidens slut.

Inga kommentarer: