29 juli 2022

Avsnitt 20: Medan vi väntar – Hur ser spelplanen ut?


Då man ska spela fotboll är det viktigt att ha kunskap om grundidén med fotboll och hur spelplanen fungerar. Det är en fördel om man vet var man ska göra mål och var man ska försöka hindra motståndarna att göra mål.

Några av våra kvinnliga barnbarn började spela fotboll i lag då de var väldigt små. De hade nog inte riktigt förstått hur fotboll går till. Eller också var de mer intresserade av att ha trevligt tillsammans än att spela fotboll. Lagledarna var lite frustrerade över spelarna då de såg på matcherna och de tvingades införa speciella regler då småflickorna skulle spela fotboll. Under matchen fick inte spelarna:
1/ Hjula
2/ Hålla varandra i handen
3/ Fläta varandras hår.

Jag tror inte att våra småflickor vann någon match på den tiden. Men nu har de blivit äldre och har börjat förstå idén med fotboll. Dom är faktiskt ganska bra och vet var dom ska göra mål.

Om det är så viktigt att känna till spelplanen då man spelar fotboll, så är det ännu mycket viktigare att förstå hur spelplanen ser ut för oss kristna i den värld vi lever i.

Det kan kanske vara ibland i den kristna församlingen som det var för flickorna då de var små. Vi kanske har glömt varför vi håller på. Vi kanske är så fokuserade på att ha det trevligt så att vi glömmer bort var vi ska göra mål. Vi kan kanske ha glömt att vi har en fiende som ihärdigt försöker besegra oss.

Om vi med Guds hjälp ska vinna den kamp vi är inbegripna med måste vi förstå hur spelplanen ser ut för oss som kristna idag.

Då Jesus träder fram så bestod spelplanen, eller snarare sagt världsbilden, av två tidsåldrar.

Den nuvarande tidsåldern och den kommande tidsåldern.

I den nuvarande tidsåldern regerade det onda. Den kännetecknades av synd, sjukdom och lidande. Det såg ut som de ogudaktiga hade framgång och att Guds folk led nederlag och fick lida. Man levde med en fråga som upprepas fler gånger i Gamla Testamentet ”Hur länge ska detta fortgå?”.

Men man visste också att det en gång skulle bli ett slut på att det onda regerade. Det skulle komma en tid av rättvisa där Gud skulle råda. Den nya tidsåldern skulle inte längre präglas av synd, sjukdom och lidande. Istället skulle rätten flöda fram med rättfärdighet och frid.

Mitt i den världsbilden träder Johannes fram och predikar ”Himmelriket är nära” (Matt 3:2). Det blev väckelse. Det var ju detta de längtade efter. Det var svaret på frågan de levt med under så många generationer ”Hur länge ska det dröja?”

Då Jesus började predika var hans budskap detsamma som Johannes predikade ”Himmelriket är nära” (Matt 3:2). Hoppet tändes hos folket. Det var detta man väntande på. Då Jesus predikade att himmelriket var nära betydde detta, enligt deras världsbild att nu är snart den nuvarande tidsåldern förbi och snart ska den kommande tidsåldern bryta fram.

Men senare då Jesus hade drivit ut onda andar säger han: ”Men om det är med Guds Ande jag driver ut de onda andarna, då har Guds rike kommit till er” (Matt 12:28).

Plötsligt stämde det inte längre med folkets världsbild. Jesus säger att Guds rike har kommit, men det stämmer ju inte. Det finns ju fortfarande synd, sjukdom, lidande, besatthet. Guds rike kan inte ha kommit då allt detta onda finns ibland oss. I deras ögon framstod plötsligt Jesus som en falsk lärare.

Till och med Johannes döparen hade blivit osäker om Jesus verkligen var den de väntade på. Johannes döparen hade ju varit så säker på att det var Jesus som var den som skulle komma. Då Jesus döptes proklamerade han frimodigt om Jesus ”Se, Guds lamm som tar bort världens synd” (Joh 1:29).

Men nu hade till och med Johannes döparen blivit osäker. Då han sitter i fängelse skickar han sina lärjungar till Jesus med frågan ”Är du den som skulle komma, eller ska vi vänta på någon annan” (Matt 11:3,4).

Då Jesus kommer förändras spelplanen. Han kommer inte då den nuvarande tidsåldern har tagit slut. Han kommer mitt i den nuvarande tidsåldern, mitt i alla ondska träder han fram. Det är fortfarande det onda som regerar i Nya Testamentet: ”Hela världen är i den ondes våld” (1 Joh 5:9). Samtidigt som Jesus verkar i den nuvarande onda tidsåldern, demonstrerar han den kommande tidsålderns, Gudsrikets, kraft.

Det är så vår spelplan ser ut. Vi lever fortfarande i den nuvarande, onda tidsåldern (är det någon som kan tvivla på det då vi ser allt ont omkring oss). Men även om vi lever i den nuvarande tidsåldern kan vi redan här och nu få smaka ”den kommande världens krafter” (Hebr 6:5).


Vi skulle kunna definiera den tidsålder vi lever i med orden (redan här…men inte ännu). Vi lever fullt ut i den nuvarande tidsåldern, men trots det kan vi redan här och nu få smaka på det som hör till den kommande tidsåldern, Guds riket.

Då jag var ung brukade ”de gamla” sjunga ”Ty vad vi smakat här, en droppe endast är, av sällhetshavet ovan där”. Det tror jag är rätt teologi. Vi får av och till smaka det som hör till den kommande världen.

Inga kommentarer: