9 juli 2022

Psalm 82 - RÄDDA DE SVAGA


Bibelläsning:
Psalm 82
Läs bibeltexten här

"Hur länge skall ni döma orätt och vara partiska för de ogudaktiga? Sela. Skipa rätt åt den fattige och faderlöse, låt den betryckte och utblottade få rättvisa! Befria den fattige och nödställde, rädda honom från de ogudaktigas hand!" (Ps 82:2-4 FB)

Gud värnar om de svaga och lider alltid med dem. Gud vill att vi ska ta del i Hans omsorg om dem som lider. Guds barn förväntas ta parti för, och bry sig om de fattiga, de föräldralösa, de betryckta, de utblottade och de nödställda.

Mannakorn att tugga på under dagen: Herre, tack att jag, tillsammans med dig, får visa omsorg om de svaga. Visa mig idag på vilket sätt jag kan bistå den som lider.

Kommentar:
Gud håller dom bland gudarna (vers 1). Israels domare kallas här för gudar eftersom de är Guds representanter med rätt att avkunna domar. Men domarna hade missbrukat sitt ämbete (vers 2-5). De tog de gudlösas parti i stället för att ge rätt till de svaga och fattiga.

Jesus citerar vers 6 i Joh 10:34-36. Jesus hänvisar till versen i Psaltaren och säger: om Gud kunde kalla domarna för gudar hur kan ni påstå att jag hädar då jag kallar mig Guds son?

Inga kommentarer: