24 juli 2022

Tidig söndagsmorgon den 24 juli

 

Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Så blev det då äntligen av. Det som vi pratat om under flera år...
En biltur till nordligaste Sverige! Jag har aldrig varit i Kiruna. Rut var där ett par gånger som barn, en gång var hon med en klassresa i sjätte klass till Kiruna och sedan vidare till Narvik och sedan en gång med sin mor, far och storebror.

Jag har tidigare varit i Boden där Rut och jag hade en serie ekumeniska möten, och i Umeå ett par gånger, men nu var det Kiruna som var målet. På norska sidan har vi däremot varit längre norrut vid väldigt många tillfällen.

Resan till Kiruna tog två dagar med en övernattning. Det som är speciellt med Kiruna just nu är att man flyttar hela staden för att kunna utöka gruvdriften. En helt ny stad håller på att byggas upp. Vi gjorde ett besök i den gamla staden som håller på att tömmas på människor. Vi såg också Frälsningsarméns gamla lokal. Frälsningsarmén kommer att få en ny lokal i centrum av den nya staden. 

Jag tog ett kort av Rut framför den gamla "statskyrkan" i Kiruna (Bild 1). Rut har ett gammalt kort på sig själv och sin bästa klasskompis då de stod framför samma kyrka 63 år tidigare. Många år senare fick vi kontakt med den gamla klasskamraten och hon blev senare frälst under en Alfa-kurs på kåren i Nacka.

Därefter körde vi Tornedalen utefter Torne Älv ned till Haparanda. På vägen ned utefter Torne älv passerade vi Norra Polcirkeln, den punkt där solen solen inte går ner vid sommarsolståndet, utan skiner 24 timmar i sträck. På samma vis så går solen aldrig upp under vintersolståndet och lämnar därför polcirkeln helt mörk under dygnets 24 timmar. 

Vid polcirkeln utefter vägen längs med Torne älv ligger Polcirkelbyn som årligen anordnar en simtävling tvärs över Torne älv. Man startar på den finska sidan klockan 23:05 svensk tid och då är det redan en ny dag i Finland det vill säga 00:05. De flesta kommer i mål runt 23:35 svensk tid. Det betyder att de som klarar simningen på mindre än 55 minuter kommer i mål dagen innan de startade! (Rut och jag deltog inte i simningen).

Då vi kom ned till Haparanda åt vi middag på IKEA och därefter tog vi en promenad till Finland och tillbaka. 



En höjdpunkt på hemresan var Skuleberget på Höga kusten (Bild 2 och 3). Det påstås var världens högsta kustremsa och där tog vi linbanan upp till toppen. Linbanan tar 15 minuter och på toppen gick vi en av de utmärkta gångstigarna.


Efter Skuleberget tog vi en kafferast ovanför Högakustenbron (Bild 4). 
Bron var vid invigningen 1997 världens nionde längsta hängbro, med sina 1800 meter. Bron är även ett av Sveriges högsta byggnadsverk med bropelare som sträcker sig 180 meter ovan vattenytan. Förebilden är den berömda Golden Gate-bron i San Fransisco.

Och så kom vi hem igen, mätta på bilåkning (men det går nog snart över).

Med önskan om en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: