26 juli 2022

MENINGSLÖS TRO – 1 Kor 15


Bibelläsning: Första Korintierbrevet 15
Läs bibeltexten här

"Men om Kristus inte har uppstått, då är vår predikan meningslös och er tro meningslös. Då står vi där som falska vittnen om Gud, eftersom vi har vittnat mot Gud, att han uppväckte Kristus, som han inte har uppväckt, om det verkligen är så att döda inte uppstår. Ty om de döda inte uppstår, har inte heller Kristus uppstått. Men om Kristus inte har uppstått, då är er tro meningslös och ni är ännu kvar i era synder. Då har också de som insomnat i Kristus gått förlorade. Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda av alla människor. Men nu har Kristus uppstått från de döda som förstlingen av de insomnade. Ty eftersom döden kom genom en människa, så kom också de dödas uppståndelse genom en människa." (1 Kor 15:14-21 FB)

Den kristna tron bygger på Jesu uppståndelse. Det är egentligen det enda man behöver tro på för att bli frälst (Rom 10:9). Dagens bibelavsnitt handlar om att om Jesus inte uppstått så är vår tro meningslös och vi är kvar i våra synder.

Men de första lärjungarnas vittnesbörd och Bibelns budskap är tydligt: Jesus uppstod från de döda för att ge oss nytt liv och förlåtelse för våra synder.

==> Mannakorn att tugga på under dagen:
Jesus lever!

ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE


Det allra viktigaste - Vers 1-21
Det finns många viktiga saker som den kristna tron bygger på, men bara en som är den allra viktigaste. Det är att Jesus dog för våra synder och att han uppstod igen (vers 3-4). Den kristna tron står och faller med Jesu Uppståndelse. "Men om Kristus inte har uppstått, då är er tro meningslös och ni är ännu kvar i era synder" (vers 17).

Vad händer efter döden? - Vers 22-34
Paulus talar om att de döda har insomnat i Kristus (vers 18) och ska bli levande igen vid hans ankomst (vers 23). Nya Testamentet talar om dödsriket som den plats dit de som dör går i väntan på att bli levande igen. Vid uppryckelsen ska först de i Kristus döda stå upp (1 Tess 4:16; se också 1 Kor 15:52).

Vid begravningar ger man ofta två budskap om vad som händer efter döden. Dels ber vi att den döde ska få vila i frid till uppståndelsens morgon. Men man säger också att den döde, om han var kristen, har fått flytta hem till Jesus.

Man kan mycket väl tänka sig att tid bara existerar här på jorden och efter döden kan det vara ett tidlöst tillstånd. Den döde kan då uppleva att han kommer hem till Jesus i samma ögonblick han dör, även om det på det jordiska sättet att beräkna tid kan dröja många år till uppståndelsen.
Till eftertanke:
Tycker du att detta är en rimlig förklaring? Om inte, hur tänker du?

Uppståndelsekroppen - Vers 35-58
Paulus förklarar här att den himmelska kroppen är helt annorlunda än den jordiska. Den jordiska är anpassad efter livet på jorden och den himmelska tillpassad livet i evigheten.
Till eftertanke:
Efter uppståndelsen kunde Jesus gå igenom stängda dörrar och hans lärjungar kunde inte känna igen honom, även om de dagligen umgåtts i tre år. Kan det bero på att Jesus då var iklädd sin uppståndelsekropp?

Inga kommentarer: