13 juli 2022

ETT TEMPEL ÅT DEN HELIGE ANDE – 1 Kor 6


Bibelläsning: Första Korintierbrevet 6

Läs bibeltexten här

"Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel åt den helige Ande, som bor i er och som ni har fått av Gud, och att ni inte tillhör er själva? Ni har blivit köpta och priset är betalt. Så förhärliga då Gud i er kropp!" (1 Kor 6:19-20 FB)

I det gamla förbundet bodde Gud i tabernaklet och senare i Templet. I det nya förbundet bor Gud i människor som har tagit emot honom.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad jag än gör och var jag än befinner mig är jag bärare av Guds Ande. På vilket sätt kan det påverka mitt liv idag?

Om tvister i församlingen
Paulus tillrättavisar de troende att de tvistar och drar varandra inför domstol. Paulus råd till församlingsmedlemmarna är att de hellre borde lida en oförrätt (vers 7).
Till eftertanke:
Vi lever i en tid där vi uppmanas att stå upp för och kräva vår rätt. Hur kan Paulus råd att hellre lida en oförrätt tillämpas i våra dagar i och utanför församlingen.

Vem får ärva Guds rike?
Här räknas det upp ett antal människor som inte kommer att ärva Guds rike (vers 9-10):
- otuktiga
- avgudadyrkare
- äktenskapsbrytare
- de som utövar homosexualitet
- tjuvar
- giriga
- drinkare
- förtalare
- utsugare

Betyder det att den som bryter ett äktenskap, den som förtalar, eller någon från av de andra uppräknade synderna, inte kan ärva Guds rike? Nej, det betyder det inte! En del av dem som Paulus skriver brevet till kommer från dessa grupper, men har tvättats rena, blivit helgade och förklarade rättfärdiga (vers 17). Det finns hopp och förlåtelse för alla!
Till eftertanke:
I uppräkningen står det inte om den som är homosexuell utan om den som utövar homosexualitet. Förklara skillnaden mellan att ha en läggning och att agera efter den. Gäller samma princip för heterosexuella?

Kristi lemmar
Våra kroppar är Kristi lemmar (vers 15) och vi är ett tempel för den Helige Ande (vers 19).
Till eftertanke:
I vilken utsträckning påverkar vår bild av vem vi är, oss själva och våra handlingar?

Inga kommentarer: