20 juli 2022

Avsnitt 16: Kommer det att finnas kristna på jorden under den stora Vedermödan?


Då jag nu argumenterat för en uppryckelse före den stora Vedermödan måste jag också beskriva hur jag tänker mig situationen på jorden efter uppryckelsen. Den naturliga tanken borde ju vara att jorden töms på kristna då Herren hämtar hem sin brud.

Kan det vara så att några får vara med om uppryckelsen och några lämnas kvar? Då vi läser vad Jesus säger och vad som skrivs i brevlitteraturen så ser det ut som att några får vara med och några lämnas kvar. Här kommer några exempel:

Då Jesus talar om två män som går på åkern säger han att en ska tas med och den andre lämnas kvar. Han säger att två kvinnor ska mala vid samma kvarn, den ena ska tas med och den andre lämnas kvar. I meningen efter får vi uppmaningen att vara vaksamma ”Ty ni vet inte vilken dag er Herre kommer” (Matt 24: 40-42).

I det följande kapitlet berättar Jesus liknelsen om de tio jungfrurna som skulle på bröllop. Fem fick komma in till bröllopet och fem lämnades kvar. Jesus avslutar liknelsen med orden ”Vaka därför, ty ni vet inte vilken dag eller timme han kommer” (Matt 25:13).

Då Paulus skriver till församlingen i Tessalonike talar han om att Herrens dag kommer som en tjuv om natten. I det sammanhanget skriver Paulus: ”Låt oss därför inte sova som de andra utan hålla oss vakna och nyktra” (1 Tess 5:6).

Dessa återkommande uppmaningar att vara vakna, vara vaksamma, inte sova, antyder att det är vi själva som måste välja. De är alla varningar för att så många som möjligt kan vara beredda då Herren kommer. För Gud vill ju att alla ska bli frälsta.

Men vem är det som får vara med om uppryckelsen och vem är det som lämnas kvar? Det kan jag naturligtvis inte veta. Det är inte heller jag som ska bedöma det och det är jag tacksam för.

Jag kan ju anta att det finns människor som är kulturellt kristna, eller namnkristna utan att vara frälsta och leva i en relation med Gud. Men det är Herren som drar upp var skiljelinjen går.

Men det framgår klart att våra liv påverkar vår framtid då det gäller den sista tiden. Petrus uppmaning kan vara värt att begrunda för våra liv: ”Då nu allt detta går mot sin upplösning, hur heligt och gudfruktigt skall ni då inte leva, medan ni väntar på Guds dag” (2 Pet 3:11-12).

Men vad händer efter uppryckelsen? Vad sker om det inte finns några kristna kvar på jorden?

Det kommer antagligen att finnas miljoner människor som har gått i kyrkan och hört om att Jesus kommer tillbaka utan att själva ha tagit ställning. Någon har kanske gått i söndagsskolan och hört berättelsen om Jesus. Någon har kanske själv läst i Bibeln om Jesu andra tillkommelse.

Många miljoner som tagit del av informationen om att Jesus ska komma tillbaka men kanske tyckt att det var alltför otroligt at Gud skulle hämta folk från jorden.

Många kommer förmodligen med bävan konstatera att ”då var sant i alla fall det som jag hört om Jesus”.

Många av dessa kommer att komma till tro och ge sina liv för att evangelisera och berätta för andra om Jesus. Många av dem kommer att lida martyrdöden.

Kanske är det två av dessa som vi läser om i Uppenbarelseboken kapitel 11. De kommer att profetera och utföra tecken och under i Jerusalem under 1.260 dagar.

Människor som inte vill höra sanningen blir irriterade över dessa profeter och när de till slut dödas blir det en stor glädje.

Inga kommentarer: