25 juli 2022

Avsnitt 18: Hur kan man tro på en så otrolig berättelse?


Då vi har kommit så här långt i boken är det säkert många som tycker att det hela verkar otroligt. Att tänka sig att människor plötsligt åker rakt upp i luften och hämtas hem av Jesus kan för många vara en otrolig tanke.

Petrus såg framför sig att det skulle komma en tid då man hånar de kristna för talet om att Herren skulle komma tillbaka: Framför allt ska ni veta att det i de sista dagarna kommer hånfulla människor som drivs av sina begär och som hånar er och säger: "Hur går det med löftet om hans återkomst? Sedan fäderna dog har ju allt fortsatt precis som det varit sedan skapelsens början." (2 Pet 3:3

Men Jesus trodde på detta och om vi tror på Jesus borde det vara naturligt att vi också tror det Jesus trodde på.

En annan orsak att tro att allt detta kan blir verklighet är att studera tidigare utsagor i Bibeln och följa upp vad som hände med dem.

Här kommer en fantastisk berättelse om profetior som gått i uppfyllelse. Redan i Moseböckerna kan vi läsa om att det skulle komma en tid då Israels folk skulle lämna sitt land och spridas ut i alla riktningar över hela jorden. Moseböckerna beskriver en tid ungefär 1400 år före Kristus.

Låt oss se perspektivet på en tidslinje:


1400 år f.Kr. ser profeten att judarna kommer att fördrivas från sitt land ut över hela jorden. När hände det?

Profetian hänvisar inte till slaveriet i Egypten. Den fångenskapen slutade många år tidigare.

Profetian handlar inte heller om fångenskapen i Babylon, den inträffade ungefär 600 år senare och det var inte en spridning över hela jorden utan till ett specifikt land öster om Israel.

När uppfylldes denna profetia? Den gick i uppfyllelse år 70 e.Kr. Den romerska ockupationsmakten tröttnade på de judarnas ständiga upprorsförsök. Romarna gick in i Jerusalem rev ned Templet och drev bort judarna från Israel. Några år senare instiftade romarna en lag som förbjöd judar att bo i Israel.

Ni ska ryckas bort ur det land som ni är på väg till för att ta i besittning. Herren ska sprida ut dig bland alla folk, från jordens ena ände till den andra.”  (5 Mos 28:63-64).

Profetian uppfylldes alltså inte förrän nästan 1500 efter att den uttalades.

Profetian talar också om hur svåra levnadsförhållanden som kommer att vara för judarna under förskingringen. Under alla år var judarna förföljda och förföljelsen kulminerade under andra världskriget:

Där ska du tjäna andra gudar som varken du eller dina fäder har känt, gudar av trä och sten. Bland de folken ska du inte få någon ro eller någon vila för din fot. Herren ska där ge dig ett bävande hjärta och förtvinande ögon och en ångestfylld själ. Du ska sväva i största livsfara, du ska darra både natt och dag och inte vara säker för ditt liv. På morgonen kommer du att säga: ”Om det ändå vore kväll!”, och på kvällen kommer du att säga: ”Om det ändå vore morgon!” Detta på grund av den fruktan du ska känna i ditt hjärta och den syn dina ögon ska se.” (5 Mos 28:64-67)

Men det slutar inte här. Bara några kapitel senare i Femte Moseboken kan vi läsa att Herren återsamlar judarna till Israel från alla länder de varit kringspridda till:


Då ska Herren din Gud göra slut på din fångenskap och förbarma sig över dig. Herren din Gud ska då åter samla dig från alla folk dit han har skingrat dig.  Även om dina fördrivna skulle vara vid himlens ände kommer Herren din Gud att samla dig därifrån och hämta dig därifrån. Herren din Gud ska föra dig in i det land som dina fäder har haft till besittning, och du ska besitta det. Han ska göra dig gott och föröka dig mer än dina fäder.” (5 Mos 30:3-5)

När uppfylldes den profetian? Det dröjde ända till 1948 innan den judiska staten återuppstod igen. Världen fick se en massinvandring av judar från Europa, Amerika, Afrika och Asien. Profetian uppfylldes alltså mer än 3000 år efter att den uttalades.

Det har inte funnits en judisk stat på jorden från Jesu generation till vår (Ja, jag var född 1948).

Tretusen år är en lång tid. Låt oss jämföra med Sveriges historia (Även om Sverige inte existerade som en nation då).

För 1000 år sedan var det vikingatid i Sverige.
För 2000 år sedan var det järnålder.
För 3000 år sedan var det bronsålder. Det var vid den tiden som händelserna i Andra till Femte Moseböckerna utspelades.

Det är för det första är det helt otroligt att ett folk som inte har ett land och som lever utspridda över hela jorden fortsätter att vara ett folk. Det normala är att ett folk blir uppblandat med andra folk under bara några generationer.

För det andra är det helt otroligt att ett folk som bodde på en plats för tretusen år sedan kommer tillbaka och gör anspråk på ett land där deras förfäder levde tretusen år tidigare.

Det är precis som om några ättlingar som en gång under bronsåldern fördrevs från vår del av världen kommer tillbaka till Sverige och kräver att få Sverige tillbaka.

Ja, det är helt otroligt att judarna skulle få komma tillbaka till Israel, men det hände! Gudsordet går i uppfyllelse med osviklig precision.

Då vi ser hur otroliga profetior har gått i uppfyllelse tretusen år senare kan det kanske vara lite lättare att tro att profetiorna om uppryckelsen och Jesu återkomst också kommer att uppfyllas.

Då det gäller uppryckelsen är det inte ett okänt fenomen för bibelläsare. Jesu himmelsfärd, då Jesus blir uppryckt till himmelen har vi redan nämnt. Flera av författarna till Nya Testamentet var med största sannolikhet närvarande vid det tillfället och trodde på det.

I Gamla Testamentet kan vi läsa om Hanok som vandrade med Gud. Och då han hade vandrat med Gud hämtade Gud hem honom (1 Mos 5:23-24).

Vi känner också till Elia som togs upp till himmelen inför en förskräckt lärjunge, Elisa (2 Kung 2:11-12).

På tal om Elia, så dyker han upp i berättelsen om Jesus på förklaringsberget (Matt 17). Där uppenbarar sig Elia och Moses för Petrus, Jakob och Johannes.

Att Elias uppenbarar sig kanske inte är så konstigt. Han dog ju inte utan fick komma direkt upp till himlen. Men hur kommer det sig att Mose dyker upp. Skulle han inte vara död!

Jo, men det är något mystiskt med Mose död. Men det var ingen vanlig begravning. Det var Herren själv som gick bort och begravd honom ”Men till denna dag har ingen fått veta var hans grav finns” (5 Mos 34:6).

Vad var det egentligen som hände med Moses då Herren skulle begrava honom. Vi kan få en ledtråd i Judas brev i Nya Testamentet. Där kan vi läsa att ärkeängeln Mikael tvistade med djävulen om Moses kropp (Jud 9). Kan det vara så att ärkeängeln Mikael vann och fick ta hand om Mose kropp. I så fall kom inte Moses till dödsriket utan fick komma direkt upp till himmelen. I så fall kan det vara förklaringen till att Moses dyker upp på förklaringsberget många år senare.

Inga kommentarer: