2 juli 2022

UTMANINGEN Psalm 79

 


Psalm 79 - FÖRLÅTELSE

Bibelläsning: Psalm 79
Läs bibeltexten här

"Rädda oss och förlåt våra synder för ditt namns skull" (Ps 79:9 FB)

Människans behov av förlåtelse har alltid varit stort. Tänk att psalmförfattaren för cirka tretusen år sedan skrev om det som också är människors behov idag.

Även om ordet synd inte används så ofta i vår tid finns behovet av förlåtelse kvar. Människor behöver befrielse från skuld och misslyckanden. Människor behöver få lägga av det som varit och bli fria. Människor behöver få starta på nytt. Människor behöver ha en plats där de kan lägga av sina bördor av skuld och skam.

Jesus uppmanar oss att be: "Förlåt oss våra skulder" (Matt 6:12).

Det fantastiska är att han själv är svaret på denna bön. Han förlåter våra synder: "Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter våra synder och renar oss från all orättfärdighet" (1 Joh 1:9)

Han förlåter oss och renar oss från all orättfärdighet! Det finns en ny start. Vi får lägga av allt det som tynger. Nu!

Mannakorn att tugga på under dagen: Jesus förlåter mig och gör mig ren!

Kommentar:
Psalmen ser tillbaka på historien. Det genomgående budskapet är Guds omsorg och att folket ständigt vände sig bort från Gud.

Vers 1-7
Uppmaning att aldrig sluta berätta för den uppväxande generationen om Gud, hans omsorg och makt. Berättelsen om Guds handlande i historien var viktigt för varje ny generation ”så att de sätter sitt hopp till Gud och inte glömmer Guds gärningar utan följer hans bud” (vers 7).

Vers 8-41
Asaf påminner om Guds under vid uttåget från fångenskapen i Egypten. Han delade havet, gav dem vatten från klippan, ledde sitt folk med molnskyn om dagen och eldsken på natten. Han gav dem manna och vaktlar att äta. ”Men de fortsatte att synda mot Honom” (vers 17). ”De trodde inte på Gud och litade inte på hans frälsning” (vers 22).

Vers 42-52
Asaf påminner om plågorna som Gud sände över egypterna för att de skulle släppa Israels barn fria.

Vers 53-64
Asaf påminner om hur Gud förde dem fram till det utlovade landet. Men folket trotsade och frestade Gud genom att vända sig till avgudarna.

Vers 65-72
Men trots folkets uppror mot Gud, sände han David som en herde för sitt folk.

Till eftertanke:
Det är lätt att se folkets svek och otrohet mot Gud på den tiden. Men hur är det med Guds folk idag?


Inga kommentarer: