18 juli 2022

Avsnitt 15: Herren räddar sitt folk från vredesdomen


Att Herren räddar sitt folk från den kommande domen är ett återkommande tema i Bibeln.

Jag har redan pekat på det då det gäller den stora Vedermödan.

==> På samma sätt var det vid syndafloden. ”Herren såg att människornas ondska var stor på jorden och att deras hjärtans alla tankar och avsikter ständigt var alltigenom onda” (1 Mos 6:5).

Detta gjorde Herren bedrövad. Han ångrade att han hade gjort människorna på jorden och han bestämde sig för att utrota människorna och djuren. ” Men Noa hade funnit nåd inför Herrens ögon”, och ”Noa vandrade med Gud” (1 Mos 6:6-8).

Då Syndafloden kom, Guds vredesdom över jorden, räddade Herren Noa och hans familj.

==> På samma sätt var det i Sodom. Synden var stor och Gud bestämde sig för att fördärva staden (1 Mos 19:13-14). Men innan det regnade svavel och eld från himlen kallade Herren ut Lot och hans familj ur staden. Sedan kom Guds vredesdom.

==> På samma sätt var det då Herren genom Mose sände katastrofer över Egypten för att kunna föra sitt folk ut i frihet.

Då Herren sände hagel över landet slog det ned både människor, djur och all växtlighet. ”Endast i landet Gosen, där Israels barn bodde, haglade det inte” (2 Mos 9:26).

Då Herren sände ett tjockt mörker över landet. De kunde inte se någonting under tre dagar. ”Men där Israels barn bodde var det ljust överallt” (2 Mos 10:23)

Då den tionde plågan sändes över Egypten där allt förstfött skulle dö, hade Guds folk fått en möjlighet till räddning. De märkte sina dörrposter med blodet från ett lamm. Då säger Herren ” Blodet ska vara ett tecken för er på husen där ni är. När jag ser blodet ska jag gå förbi er. Ingen straffdom ska drabba er med fördärv när jag slår Egyptens land.” (2 Mos 12:13). (Det svenska ordet påsk kommer från det hebreiska ordet pesach som betyder ”gå förbi”)

==> På samma sätt kommer det att bli då Herrens straffdomar drabbar jorden i den sista tiden. Det kan vi läsa om i Uppenbarelseboken.

Samtidigt som Guds vredesdomar drabbar jorden finns det en oräknelig skara i himlen som har blivit räddade från Vedermödan. ”Det är de som kommer ur den stora nöden. De har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod.” (Upp 7:14). De blir räddade av samma ”Lammets blod” som Israels barn i Egypten.

Det finns även exempel på att kristna som finns kvar på jorden beskyddas på ett övernaturligt sätt:

"Skada inte jorden eller havet eller träden förrän vi har satt sigill på vår Guds tjänares pannor!" (Upp 4:3).

Ur röken kom gräshoppor ut över jorden, och de fick samma makt som skorpionerna på jorden. De blev tillsagda att inte skada markens gräs eller någon grönska eller något träd, utan bara de människor som inte hade Guds sigill på pannan.” (Upp 9:3-4).

Men då vi talar om kristna människor på jorden under den stora Vedermödan är det säkert någon som frågar sig om inte alla kristna blir hämtade under uppryckelsen. Då kommer vi till nästa fråga....

Inga kommentarer: