10 juli 2022

UTMANINGEN - Psalm 83 och 84

 


Psalm 83 - SKYDD MOT ANGREPP

Bibelläsning: Psalm 83
Läs bibeltexten här

"Mot ditt folk har de onda planer, de rådslår mot dem som du beskyddar" (Ps 83:4 FB)

Psalmen är en bön om beskydd i tider då Guds folk angrips. Angriparna i Psalm 83 säger: "Kom, vi utrotar dem, så att de inte längre är ett folk" (vers 5)

Kristendomsfientligheten har tilltagit i Sverige. Vi har fått en alltmer högljudd och angripande ateism. Det är inte bara i media som kristendomen angrips idag. Många kristna hånas för sin tro på arbetsplatser och i skolor.

Många röster höjs för att religionen inte ska få plats i politiken eller i det offentliga rummet. Man vill hänskjuta religionen till det tysta, till det privata livet.

Men vii får, tillsammans med psalmisten och miljoner andra kristna, be Gud om beskydd under alla angrepp. Vi får be med orden från Herrens bön: "..fräls oss från den onde" (Matt 6:13 FB)

Mannakorn att tugga på under dagen: Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda (Matt 6:13 Bibel 2000).

Kommentar:
Psalmen illustrerar hur Guds barn är placerat mitt i en värld som hatar dem eftersom de inte tillhör denna värld (Joh 15:18-25).

Vers 2
Omgiven av fiender finns det bara en öppen väg: Att vända sig uppåt i bön till Gud.

Vers 3-9
Uppräkning av de omkringliggande folken som var ett hot mot Israel. Uppräkningen avslutas med Assur som var den dominerande stormakten under många år.

Vers 10-16
Tillbakablick på domartiden då domarna Debora (Dom 4-5) och Gideon (Dom 6-8) besegrade fienderna Midjan, Sisera och Jabin.

Vers 17-19
Bön om att fienderna ska vända sig till Gud och förstå att Han är Herre över hela världen.


Psalm 84 - GUDS VÄGAR I HJÄRTAT

Bibelläsning: Psalm 84
Läs bibeltexten här

"Saliga är de människor som har sin styrka i dig, de som har dina vägar i sitt hjärta. När de vandrar genom tåredalen gör de den rik på källor, och höstregnet höljer den med välsignelser. De går från kraft till kraft, de träder fram inför Gud på Sion." (Ps 84:6-8 FB)

Psalmen talar om människor som längtar efter och söker Guds närhet. De går från kraft till kraft (vers 8), och Herren vägrar dem inget gott (vers 12).

Ett kännetecken på dessa människor är att de har sin styrka i Herren och inte i andra saker. Ett annat kännetecken är att de har Guds vägar i sina hjärtan.

Att möta dessa människor är uppfriskande och uppbyggande. Där de går fram gör de tåredalen rik på källor.

Mannakorn att tugga på under dagen: Herre, hjälp mig att bli en sådan människa.

Kommentar:
Koras söner (vers 1) var en avdelning bland leviterna som tjänstgjorde med lovsång i Templet.

Psalmen uttrycker en stark längtan att komma till Guds hus. Templet i Jerusalem var det synliga tecknet på gudsnärvaro. Där kunde man möta Gud.

Vi kan kanske känna igen samma längtan att gå till Guds hus för att möta våra trossyskon och tillsammans lovprisa Gud. Men idag bor inte Gud bara i ett hus. Han finns överallt och vi kan känna samma längtan till Gud då vi vaknar upp på morgonen och går till vår ”stilla stund” tillsammans med Jesus.

Till eftertanke:
Vad betyder det att bära Guds vägar i sitt hjärta?


Inga kommentarer: