15 sep. 2021

FÖDD AV ANDE - EVIGT LIV – Johannes 3

 Bibelläsning: Johannesevangeliet 3
"Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv."
(Joh 3:16 FB)


I detta kapitel talar Jesus om nödvändigheten att födas på nytt. "Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande"(Joh 3:6 FB).

Jesus talar också om varför han kom till världen: för att ge evigt liv till var och en som tror på honom (Joh 3:16+36).

Vi får inte evigt liv på grund av våra gärningar eller på grund av att vi är snälla. Vi får evigt liv genom vår tro på Jesus.

- Borde jag inte vara ivrigare att berätta detta för andra?

==>  Mannakorn att tugga på under dagen: Jesus, hjälp mig att idag leva och tala så att människor får en längtan att lära känna dig bättre.

 

Översikt - Kommentar - Till eftertanke


1/ Född på nytt
Vi möter ofta oförståelse för den kristna tron bland människor som inte har tagit emot Jesus. Jesus förklarar här varför: "Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike" (vers 3).
   Förutsättningen för att kunna se och uppleva Guds rike är tydligen en pånyttfödelse. Då vi blir födda på nytt öppnas en helt ny värld för oss, vi ser en helt ny verklighet.
Till eftertanke:

Hur skulle du vilja förklara detta för någon som inte tror?

2/ Född två gånger
Jesus talar om två födslar: född av kött och född av Ande (vers 5). Det som är fött av kött är vi själva, vår egen personlighet. Att bli kristen handlar inte om att förbättra vår personlighet, att uppfostra vår personlighet, för det som är fött av kött fortsätter att vara kött hur väluppfostrat det än kan bli. För kött kan inte bli annat än kött. Att vara född av Ande är att vara född av Gud och att Guds Ande flyttar in i oss så vi blir ett tempel för den Helige Ande.
Till eftertanke:
Varför tror du att Jesus använder en så drastisk bild som pånyttfödelse då en människa blir kristen?

3/ Evigt liv
Jesus talar flera gånger om evigt liv i detta kapitel (vers 15, 16, 36).
Till eftertanke:
Att det eviga livet är något som inte tar slut är kanske lätt att förstå. Men hur är det? Får vi någon inblick i hur evighetslivet ska bli i detta kapitel eller i andra bibelställen?

4/ Den lilla Bibeln
Johannes 3:16 brukar kallas "den lilla Bibeln" för att den i några få ord sammanfattar hela Bibelns budskap: ""Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv."
    Det förkunnas ofta om den första delen av den versen som handlar om Guds kärlek, men man hör i våra dagar sällan förkunnelse om att det finns en möjlighet att gå förlorad. Det var ju därför Jesus dog på korset. För att vi inte skulle gå förlorade. Guds mål med att sända sin son var inte att döma, utan att världen "skulle bli frälst genom honom" (vers 17).

   I de efterföljande verserna säger Jesus att den som inte tror är redan dömd (vers 18), och i slutet av kapitlet säger Jesus att den som inte lyder sonen inte ska se livet, utan att Guds vrede blir kvar över honom (vers 36).
Till eftertanke:
- Varför talar vi så mycket om Guds kärlek och så lite om domen och möjligheten att gå förlorade?
- Borde vi tala med om möjligheten att gå förlorad? Om du inte anser det varför tror du Jesus talar så mycket om det?

Inga kommentarer: