26 sep. 2021

Tidig söndagsmorgon den 26 september


 Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Söndag igen. Det märks att höstterminen har kommit igång. Vi har börjat få en del förfrågningar om mentorskap inför hösten och snart är vi inne i en period med bibelhelger i Norge och Sverige.

Den gångna veckan har vi haft några digitala mentorssamtal och jag också haft en del tid att läsa böcker. Jag läser bland annat en bok av John Larsson som handlar om familjen Booth. Den gavs ut 2015 och har stått i vår bokhylla ett antal år. Den är på engelska och heter "Those incredible Booths" och handlar om medlemmarna i William och Catherine Booths familj.

Det som slog mig mest vid läsningen var den otroligt starka tillväxt Frälsningsarmén hade i England de första åren. Här kommer en del exempel från boken:
- Under ett stort antal år öppnade Frälsningsarmén en ny kår var tredje dag i Storbritannien.
- Under de åtta åren 1878-1886 utexaminerades över 2.000 officerare från Officersskolan.

Men tillväxten fortsatte. Då familjen Booths äldste son Bramwell var general fyrtio år senare hade man i Storbritannien:
- 150.000 soldater som var engagerade i 1.500 kårer och 200 socialcenter.
- Antal kadetter som man tog in på Officersskolan växte för varje år och 1928 tog man in över 700 nya kadetter.

Samtidigt växte Frälsningsarmén globalt. Jag har läst i en annan källa att Frälsningsarmén under en fyraårsperiod växte med 250.000 (en kvarts miljon) nya soldater.

Tillväxten är verkligen imponerande. Den överträffar till och med den explosionsartade utvecklingen vi kan läsa om i Apostlagärningarna.

I jämförelse med Frälsningsarméns första tillväxt måste vi erkänna att det inte går lika bra för Frälsningsarmén i Västeuropa i våra dagar. Men om vi ser på situationen globalt kan vi konstatera att Frälsningsarmén aldrig har varit större än idag! Bara i Afrika finns det närmare en halv miljon frälsningssoldater. 

Men vi ska inte bara se på tider som har varit. Jesus uppmanar oss att lyfta vår blick "Lyft blicken och se hur fälten har vitnat till skörd" (Joh 4:35), och att be till Gud: "Skörden är stor men arbetarna är få. Be därför skördens Herre att han skickar ut arbetare till sin skörd." (Mat 9:37-38).

Och medan vi ber att Gud ska sända ut arbetare kanske vi kommer på att det är vi själva som ska sändas ut.

Ha en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: