20 sep. 2021

UTMANINGEN 20 sep - Hes 9

 

ETT TECKEN PÅ PANNAN

Bibelläsning: Hesekiel 9
Läs bibeltexten här

"HERREN sade till honom: "Gå mitt igenom Jerusalems stad och sätt ett tecken på pannan på de män som suckar och jämrar sig över alla de vidrigheter som bedrivs därinne."  (Hes 9:4 FB)

I sin vision ser Hesekiel hur de som inte tagit del av alla vidrigheterna i staden får ett märke på pannan. De som är märkta med detta tecken blir räddade i den kommande domen.


I fotnoten till ordet "tecken" står det i folkbibeln: "Tecknet är den sista bokstaven i det hebreiska alfabetet. Den hade vid denna tid formen av ett kors"


Nya Testamentet talar ofta om den stora domen som ska komma över världen och den dubbla utgången. Redan i sitt första offentliga uttalande talar Jesus om den kommande vredesdomen (Matt 3:7). De träd som inte bär god frukt ska huggas ned (Matt 3:10) och agnarna ska skiljas från vetet (Matt 3:12).


Vredesdomen ska komma över världen. Var och en som är frälst, märkt med korsets tecken, ska bli räddad. "Dessa som är klädda i vita kläder, vilka är de och varifrån kommer de?" Jag svarade: "Min herre, du vet det."
Då sade han till mig: "Det är de som kommer ur den stora nöden. De har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod
." (Upp 7:13-14)

- Mannakorn att tugga på under dagen: Märkt med korsets tecken
___________________
Innehåll kapitel 9:
Dom över avgudadyrkarna
De med korsets tecken i pannan blir räddade

Kommentar:
I synen ser Hesekiel sex män (änglar) som får i uppdrag att verkställa domen mot Jerusalem (vers 2-3). Men innan domen verkställs får den ledande ängeln i uppdrag att gå igenom Jerusalem och sätta ett kors i pannan på dem som inte deltagit i avgudadyrkan (vers 4). Därefter drabbas de övriga av domen (vers 5-6).

Domen ska börja vid helgedomen (vers 6). Petrus använder samma uttryck då han talar om den sista tiden och den yttersta domen (1 Petr 4:17).

Det vi läser om i detta kapitel är Guds vanliga sätt att sända straffdomar:

1/ Då Gud sände syndafloden, förde han först undan sitt folk in i arken.

2/ Då Gud skulle förstöra Sodom och Gomorra förde han först bort sitt folk.

3/ Under plågorna i Egypten var det ett folk som inte drabbades. Det var Guds folk som bodde i Gosen.

4/ Då Jesus kommer tillbaka kommer han säkert att först ta bort sitt folk innan han sänder den stora Vedermödan. Under tiden Vedermödan beskrivs i Uppenbarelseboken ser Johannes ett folk som sitter i himmelen och prisar Gud. Då han frågar vilka dom är får han svaret att det är de som kommer ut ur den stora nöden (Upp 7:9-18).

Till eftertanke:
Våra val i livet påverkar vår evighet. Alla människor är kallade att ta emot frälsningen från Gud, och Gud vill inte att vi ska leva i osäkerhet om vår slutliga destination: "Detta skriver jag till er för att ni ska veta att ni har evigt liv, ni som tror på Guds Sons namn" (1 Joh 5:13)



Inga kommentarer: