16 sep. 2021

VITNADE FÄLT – Johannes 4

 

Bibelläsning: Johannesevangeliet 4
"Men se, jag säger er: Lyft blicken och se hur fälten har vitnat till skörd"
(Joh 4:35 FB)

Tänk vad lätt det är att vi i församlingen blir inåtvända och blir fullt sysselsatta med våra egna aktiviteter. Jesus uppmanar oss att lyfta blicken och se oss omkring. Runt omkring oss finns det människor som längtar och är mogna att höra de goda nyheterna om Jesus.

==>  Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig i dag att se den längtan som finns bland människor jag möter.

 

Översikt - Kommentar - Till eftertanke


1/ Om du bara visste... (vers 10)
Hur får vi del av det Gud vill välsigna oss med? I vers 10 får vi en vägledning om hur vi kan ta emot det Gud vill ge:
Om du kände till Guds gåva...
och om du kände till vem han är som ger gåvan...
då skulle du be honom...
och han skulle ge dig...
Vi måste veta vad Gud vill ge, och vi måste veta vem han är. Om vi vet dessa två saker kommer vi att be honom om det och han kommer att ge det till oss. Det är vad Jesus säger i denna vers.
Detta gäller vår frälsning, det gäller vår förlåtelse och det gäller alla de andra löften Gud vill välsigna oss med.
Till eftertanke:
Om vi ska följa denna orsakskedja, hur ska vi då utforma vårt vittnesbörd så att människor ska komma till tro?

2/ En källa som ger evigt liv (vers 14)
Här talar Jesus om frälsningen som ger evigt liv. Jesus förklarar frälsningen som att vi tar emot levande vatten från honom och det vattnet blir då en källa inne i oss som ger evigt liv.
Det handlar om den helige Ande som vi tar emot då vi blir frälsta. Det är den helige Ande som ger liv och gör oss levande.
Vi liknas inte vid en tunna som måste fyllas på då och då, utan vi får inom oss själva källan till liv, den helige Ande.
Till eftertanke:
Gud själv bor i oss. Vi behöver inte hämta något från himlen. Livet finns i oss. Det är därför Jesus senare beskriver pingstupplevelsen som att det kommer strömmar av levande vatten från vårt innersta (Joh 7:38-39).

3/ Kunskapens nådegåva (vers 18)
Jesus säger längre fram i Johannesevangeliet att de som tror på honom ska göra samma gärningar som Jesus (Joh 14:12). Mycket av Jesu gärningar beskrivs som andliga gåvor som uppenbaras hos alla kristna (1 Kor 12:7). En av nådegåvorna är att förmedla ord av kunskap. Det innebär att veta något som man egentligen inte kan veta.
Här demonstrerar Jesus kunskapens nådegåva. Han säger till kvinnan något som han egentligen inte kan veta. Han har inte läst det i tidningen eller hört skvallret på stan då han säger: "Fem män har du haft, och den du har nu är inte din man" (vers 18).
Till eftertanke:
Har du upplevt någon gång att nådegåvan att förmedla ord av kunskap har varit i funktion? Har du erfarenhet av någon av de övriga gåvorna?

4/ Vad Fadern vill ha (vers 23)
Jesus säger att Fadern vill ha tillbedjare som tillber i ande och sanning.
Till eftertanke:
Vad tror du det innebär att tillbedja i ande? I sanning?

5/ Kom och se! (vers 29)
Efter mötet med Jesus går kvinnan in i staden och säger "kom och se". Hon berättar för människorna om Jesus och många kom på tro genom kvinnans ord (vers 39). Då människorna sedan kom och mötte Jesus kom ännu fler till tro (vers 41).
Till eftertanke:
Vad var det med kvinnans vittnesbörd som gjorde att människor kom till tro? Hur ska vi berätta om Jesus så att människor kommer till tro?

6/ Fälten står redo (vers 35)
Det fanns en skörd mogen att bärga, men lärjungarna såg det inte. De trodde kanske att det skulle finnas något att skörda senare, men inte nu. Om fyra månader kanske?
Till eftertanke:
Kan det vara så att det finns människor runt omkring oss som är mogna att ta emot Jesus om vi bara ser vem de är? Borde vi kanske också ta till oss Jesu uppmaning "Lyft blicken"

Inga kommentarer: