21 sep. 2021

UTMANINGEN 21 sep - Hes 10


HERRENS HÄRLIGHET LÄMNAR TEMPLET

Bibelläsning: Hesekiel 10

Läs bibeltexten här

"Och Herrens härlighet flyttade sig bort från husets tröskel" (Hes 10:18 FB)

Konsekvensen av all synd och orenhet som tog plats i Templet och som har beskrivits i de föregående kapitlen, var att Herrens härlighet inte kunde förbli i Templet.

Kan det vara så även i en kristen församling idag? Kan det vara så att det som sker i församlingen gör att Herrens härlighet inte kan förbli i församlingen?

Och hur är det med oss kristna? Vi är Herrens tempel idag. Kan vi leva våra liv så att Herrens härlighet inte längre kan förbli i våra liv?

Dessvärre tror jag att svaret på alla dessa frågor är ja. Det svaret borde sporra oss att leva i renhet, äkthet och trofasthet både i våra församlingar och i våra egna liv. 

- Mannakorn att tugga på under dagen:  Jag vill leva så att Herrens härlighet manifesteras i mig och i min församling.
_________________
Innehåll kapitel 10:

Hesekiel ser en syn där Herrens härlighet lämnar templet. 

Kommentar:
I kapitel 8-11 kan vi följa hur Guds härlighet lämnar Templet. Från Norra porten (8:3) till Templets ingång (9:3), och sedan fram till  östra porten (10:18-19) och slutligen ut genom östra porten till berget öster om staden (11:22-23). Då Jesus blev förkastad som Messias lämnade han Templet genom samma port, den östra porten (Matt 21:12-17).

Gud kan inte acceptera synd. De glödande kolen som sprids ut över staden symboliserar rening från synden (vers 2). För invånarna i staden innebar det förmodligen att det fanns en chans till räddning. Vi lever i samma valsituation idag. Varje människa måste välja mellan de två vägarna som Jesus talar om i Matt 7:13-14, vägen som leder till livet och vägen som leder till fördärvet.

Till eftertanke:
Finns det risk att vi lever i samma situation idag? Kan det finnas församlingar som har gått så långt i sin ogudaktighet att Herrens härlighet har lämnat församlingen? 

Inga kommentarer: