24 sep. 2021

UTMANINGEN 24 sep - Hes 13

 

STÅR ALLT VÄL TILL?

Bibelläsning: Hesekiel 13

Läs bibeltexten här

"Just därför att de leder mitt folk vilse när de säger: "Allt står väl till", trots att allt inte står väl till" (Hes 13:1 FB)

Här går Hesekiel till rätta med de falska profeterna som talar sådant som Gud inte har talat (vers 7). De profeterar enligt sitt eget hjärta (vers 2) och de följer sin egen ande (vers 3). Profeterna ljuger för folket som gärna lyssnar på lögn (vers 19).

De profeterar vad de själva önskar, sådant som de tror att folket kommer att tycka om.

Det är en frestelse för profeterna, både då och nu, att tala om att allt är väl och att det kommer att bli ännu bättre, samtidigt som Herren gråter över tillståndet i församlingen och lider med dem som far illa i församlingen.

Det profetiska ordet om att allt alltid är väl kan vara ett hinder för självrannsakan, rening och helgelse. Vi måste ha sett hur illa det är innan vi är beredda att sätta allt vårt hopp och all vår tillit i Herrens händer.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Står allt väl till? I den församling jag tillhör? I mitt liv?

_________________
Innehåll kapitel 13:
De falska profeterna fördöms

Kommentar:
Hesekiel talar här ord från Gud till profeterna som profeterar i Guds namn det som Gud inte har sagt.

Synden i Jerusalem orsakade sprickor i folkets förhållande till Gud (vers 5). Men i stället för att göra muren hel igen och få folket att vända sina hjärtan till Gud, vitkalkade de falska profeterna över sprickorna och profeterade att allt är väl (vers 10).

Det grundläggande problemet hos Jerusalems invånare var att de inte bekände Gud som den ende sanne guden. Gång på gång säger Hesekiel "Då ska ni inse att jag är Herren". I detta kapitel återkommer det tre gånger (vers 9+14+23).

Även i vår tid kan vi få höra budskap som bärs fram i Guds namn som inte är sanna även om de är både uppmuntrande och tröstande. Pröva varje budskap utifrån Guds Ord.

Till eftertanke:
I Nya Testamentet är det inte bara profeterna som får profetera. Alla kristna får bära fram budskap från Herren. "Ni kan alla profetera, en i sänder, så att alla blir undervisade och alla blir uppmuntrade" (1 Kor 14:31). Det betyder att du också får profetera. Alla kristna kan höra Guds röst (Joh 10:4) och då vi talar om vad vi hör är det ett profetiskt budskap.
- Två goda råd på vägen:
1/ Det är inte säkert att Gud vill att du ska tala för alla allt han viskar i ditt hjärta.
2/ Om du inte är helt säker är det bäst att inte säga "Så säger Herren" utan lite försiktigare "Jag tror att Herren vill säga till oss...."


Inga kommentarer: