22 sep. 2021

UTMANINGEN 22 sep - Hesekiel 11

 

STENHJÄRTAT

Bibelläsning: Hesekiel 11
Läs bibeltexten här

"Jag skall ge dem ett och samma hjärta, och en ny ande skall jag lägga i deras bröst. Jag skall ta bort stenhjärtat ur deras kropp och ge dem ett hjärta av kött, för att de skall vandra efter mina stadgar och hålla mina bud och följa dem. De skall vara mitt folk, och jag skall vara deras Gud." (Hes 11:19-20 FB)

Stenhjärtat representerar stentavlorna. Det som stelnat och inte längre lever.

Hjärtat av kött representerar det hjärta som har blivit berört av Gud och som är levande.

Om vi verkligen vill hålla Guds bud (vers 20), så räcker det inte med att bara följa lagar och bestämmelser. Om vi verkligen vill hålla Guds bud måste vi låta våra hjärtan beröras och lära oss att älska (Matt 22:37-39). Då vårt hjärta har blivit berört så att vi älskar Jesus av hela vårt hjärta då uppfylls lagen i våra liv.

- Mannakorn att tugga på under dagen: Det som lagen inte kunde göra, det gjorde Gud (Rom 8:3)

 ____________________
Innehåll kapitel 11:
Domsord och löften till Israel
Herrens härlighet lämnar Jerusalem

Kommentar:
Hesekiel använder flera uttryck för att beskriva hur han upplever att Gud uppenbarar sig för honom och hur Gud talar till honom:
- "Anden lyfte upp mig" (vers 1) för att han ska se nya perspektiv.
- "Då föll Herrens Ande över mig" (vers 8) för att förbereda Hesekiel att ta emot ord från Herren.
- "Då kom Herrens ord ord till mig" (vers 14) en upplevelse av att Herren talar direkt till Hesekiel.

Då Hesekiel upplever budskap om framtiden ser han händelser som uppfylls med många års mellanrum.
1/ Profetia om att folket ska föras bort till fångenskapen i Babylon (vers 9-11). Uppfylldes 586 f.Kr.
2/ Profetia om att Israels barn ska spridas ut bland hednafolken i främmande länder (vers 16). Uppfylldes 70 e.Kr. då romarna tröttnade på alla uppror i Jerusalem och fördrev judarna ut över hela världen.
3/ Profetia om att judarna ska få komma tillbaka och återsamlas efter att ha varit förskingrade över hela världen (vers 17). Uppfylldes 1948 e.Kr då judarna åter kunde återvända till Israel.
4/ Profetia om en andlig förnyelse där Gud ska ta bort stenhjärtat och ge folket ett hjärta av kött (vers 19). Började uppfyllas på pingstdagen ca 33 år e.Kr. och har sedan uppfyllts i olika grad i olika perioder sedan dess.

Till eftertanke:
Har du upplevt den andliga förnyelse som är utlovad? Gud har lovat att utgjuta sin Ande över alla människor. Gäller också dig (Apg 2:17).

Inga kommentarer: