19 sep. 2021

UTMANINGEN 19 sep - Hes 8

 

"HERREN SER OSS INTE"

Bibelläsning: Hesekiel 8
Läs bibeltexten här

"Han sade till mig: "Du människobarn, ser du vad de äldste i Israels hus sysslar med i mörkret, var och en i sin avgudakammare? De säger: HERREN ser oss inte," (Hes 8:12 FB)

Hesekiel får i en syn se hur människorna i Templet begår avskyvärda ting. Och så säger de: "Herren ser oss inte" (vers 12).

Det avskyvärda som Hesekiel såg i Templet var att det hade kommit in avgudadyrkan i själva Templet. Kan det vara på samma sätt i våra kyrkor även idag? Inslag av främmande religioner, dyrkan av personer eller musikgrupper, dyrkan av våra traditioner eller vår särart? Herren ser!

Det kan också finnas många saker i våra liv som vi gärna skulle vilja dölja i mörkret. Saker som vi verkligen inte skulle vilja att andra människor skulle känna till. Det kan vara tankar, ord eller handlingar.

Men hur väl vi än försöker dölja det vi inte vill ska komma upp i ljuset, så är det ändå så att Herren ser allt. Den vetskapen är inte till för att skrämma oss utan mer för att hjälpa oss att leva hela liv. Ett liv som tål ljuset. Ett liv som inte är annorlunda då vi tror att ingen ser oss. Herren ser! 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Herren ser.

__________________
Innehåll kapitel 8:
Avguderi i templet

Kommentar:
Hesekiel får en ny syn som han beskriver på samma sätt som tidigare "Anden lyfte upp mig" (vers 3, se också kap 3 vers 12-14). Den här gången blir Hesekiel upplyft av Anden mellan himmel och jord och fick i synen se vad hände i Templet i Jerusalem.

Synen är daterat till 592 f.Kr. Hesekiel befinner sig i Babylon och ser all ondska och avgudadyrkan som finns i Templet i Jerusalem.

1/ Först ser han den avgudabild som väckt Herrens vrede vid altarporten (vers 5). Då Herren visar Hesekiel denna avgudadyrkan lämnar Gud helgedomen (vers 6). Gud vill inte tillbes vid sidan av avgudarna.

2/ Genom ett hål i väggen ser Hesekiel i synen bilder av vidriga kräldjur runt om på väggarna och mitt ibland dem står Israels äldste med var sitt rökelsekar och tillber avgudarna (vers 10-12). Den slags avgudar är kända från den tiden i Egypten, Kanaan och Babel.

3/ I ett annat rum ser Hesekiel kvinnor som begråter Tammuz, som var en fruktbarhetsgud som man trodde dog på sommaren då det som växte torkade bort, och då det blev vår nästa år uppstod han igen då gräset och naturen i övrigt fick nytt liv.

4/ I ytterligare ett rum såg Hesekiel 25 män som dyrkade solen (vers 16). 

Allt detta gjorde att Herrens vrede tändes mot sitt folk som hade övergivit honom och som tillbad avgudarna (vers 18) och att Herren talar om att hur högt de än ropar ska han inte lyssna på deras rop.

Till eftertanke:
Gud accepterar inte att vi vänder oss bort från honom och tillber avgudar, och bara ropar till honom då vi står inför stora motgångar. Vår kallelse är att älska Herren helhjärtat (Matt 22:37-38).

Inga kommentarer: