17 sep. 2021

UTMANINGEN 17 sep - Jes 6

 

VÅRA AVGUDAR

Bibelläsning: Hesekiel 6

Läs bibeltexten här

"Era altaren skall stå öde och förstörda och era avgudar slås sönder och få ett slut. Era solstoder skall bli nerhuggna och era verk utplånade."  (Hes &:6 FB)

Hesekiel förkunnar en dom över folket och dess avgudar. De hade vänt sig bort från Herren och tillbad avgudar, byggde altaren och solstoder.

Det är lätt för oss att se hur fel folket handlade, men hur är det med våra egna avgudar? De saker som vi värderar så högt att de tar Guds plats i våra liv. Vilka är avgudarna i mitt liv? 

- Mannakorn att tugga på under dagen: Vilka är mina avgudar?

________________
Innehåll Kapitel 6:
Dom över Israel
Profetia om att folket ska bli kringspridda i andra länder (vers 8)

Kommentar:
Budskapet i kapitel 6 är att Juda genom sin avgudadyrkan kommer att dra på sig Guds dom. Avgudadyrkan beskrivs i vers 4-6.

Men i allt mörker finns ändå en strimma hopp. En kvarleva kommer att räddas. En kvarleva som vänder sig till Gud och avskyr det liv de har levt i trolöshet mot Gud (vers 8-10).

Förr eller senare ska de som hängivit sig åt avgudar "inse att jag är Herren" (vers 14). Liknande uttryck återkommer 70 gånger i Hesekiel. Det kan finnas många "avgudar", men bara en som är Herren.

Till eftertanke:
En bibelkommentar skriver "På Hesekiels tid var det många som tillbad föremål gjorda av människor. Idag är det sex, pengar och makt som tagit deras plats".

Det finns också andra "avgudar" som är starkt framträdande idag: Framgång, utseende, självförverkligande.
- Vilka av dessa ser du är mest framträdande i våra dagar?

Inga kommentarer: