1 sep. 2022

Dagens andakt, den 1 september

 


”Lyssna min son och bli vis, låt dina tankar gå rätta vägar” (Ords 23:19)

Det finns många ord i Bibeln som uppmanar oss att vaka över våra tankar. Tänk på… tänk inte på… se upp med vad ni tänker… lägg alla tankar under Kristi lydnad, etc. Gud vet att det vi tänker, har en avgörande inverkan på vad vi säger och vad vi gör.

Alla människor tänker. Det går inte att stänga av tanken. Om man försöker stänga av tanken, är det en tanke i sig och då har man tänkt ändå. Men även om vi inte kan stänga av tankarna, kan vi styra dem. Från ett rent hjärta utgår rena tankar och ren kärlek.

 Onda tankar vill hela tiden tränga sig in, men de kan inte komma in i ett rent hjärta, om inte människan genom ett val, släpper in dem. Ökenfäderna menade att våra tankar kan blir renade, helgade – ja till och med frälsta, och att detta är något som varje kristen bör sträva efter. Vi kan inte hindra frestelserna att komma men vi behöver inte ge efter för dem. Ökenfäderna hade tre råd för kampen mot de onda tankarna: 1) Upptäck felaktiga tankemönster när de försöker nästla sig in. Avslöja dem! 2) Stå emot dem genom att bestämt avvisa dem, och 3) Aktivt göra eller tänka det motsatta. Människan kan välja att bevara sitt hjärta rent och tänka rätt, även om det ibland kan innebära en hård kamp.

BÖN
Herre, hjälp mig idag att upptäcka när onda tankar vill komma in. Hjälp mig att stå emot dem och hjälp mig att aktivt tänka tvärt om och göra det goda.

Inga kommentarer: