29 sep. 2022

Om kristenheten och valresultatet


 - Joakim Lundqvist i Världen idag -

Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas om och ska sättas tillbaka igen, är alltid känsliga men har samtidigt stora möjligheter med sig.

Rakt igenom Gamla testamentet ser vi hur just växlingar mellan olika regenter innebar övergång från avfall till gudsfruktan, eller tvärtom. Nya testamentets bild av relationen mellan gudsfolket och den världsliga makten är mindre direkt – gudsrikets tillväxt är inte beroende av vem som styr politiskt – men kopplingen dem emellan är ändå enormt viktig.

”Först av allt uppmanar jag till bön, åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning” (1 Tim 2:1–2).

Mycket mer än vad vi ofta anar, kommer samhällets utgång och utfall att påverkas av Guds församlings böner eller brist på böner. Av dess position eller brist på position. Dess stabilitet eller brist på stabilitet. Dess enhet eller brist på enhet. Att församlingen kallas ”sanningens pelare och grundval” (1 Tim 3:15) är inte en fjäder i hatten utan tvärtom något som förpliktigar.

Läs mer här: https://www.varldenidag.se/ledarkronika/om-kristenheten-och-valresultatet/repvhr!j@iNsCXF@hMziH28IELtqA/

Inga kommentarer: