Den här veckan har vi startat ett nytt projekt. Det är en personalgrupp på en av Frälsningsarméns verksamheter som har tagit kontakt med oss och bett att få gå igenom en lärjungaträningskurs. I måndags hade vi den första samlingen i kursen. Vi hade träffat deltagarna en gång tidigare för att presentera kursen så att de kunde avgöra om de verkligen ville vara med på den. Och de vill de. Dessutom var de extremt motiverade. Kursen kommer att pågå i nio veckor och beräknas vara färdig den 14 november.
Kursen har många olika moment, men det mest centrala i kursen är att varje dag ta tid till en stilla stund med Herren och läsa ett kapitel i Bibeln. Där ska deltagarna försöka hitta något som speciellt "talar" till dem och formulera det i en kort minnesvers, ett mannakorn, som de lär sig utantill och som de kan gå och "tugga på" under dagen. Resultatet av den dagliga stunden med Herren ska de skriva ned i en loggbok som ska skickas in till sin handledare. Handledaren skriver sedan en kommentar till loggboken varje vecka.
På måndag väntar vi oss att få in loggböcker från alla deltagare. Det blir spännande.
Under veckan blev jag också färdig med läsningen av Per Olof Enquists bok om Lewi Pethrus på 600 sidor. Då jag ställde tillbaka boken och letade efter något annat att läsa föll min ögon en bok av Carl-Erika Sahlberg "Gud i city". Där berättar författaren om den otroliga förvandlingen av S:a Clara kyrka i Stockholms city från att vara bara några få enstaka besökare varje söndag till en levande församling med hundratals besökare varje dag. Boken har nog stått i vår bokhylla i många år, men jag har inte läst den tidigare. Där berättar Sahlberg om en verksamhet som man bedrev i Frälsningsarméns hus "Brinken" i Gamla stan. Där skriver Sahlberg: "Vår målsättning och vilja är att utifrån en kristen grundsyn, med hjälp av Frälsningsarméns 10-stegsprogram, ge våra gäster en möjlighet att se sina inre resurser och ge hopp till att till att våga gå vidare". Senare nämns också "bibelundervisningen utifrån Frälsningsarméns livsåskådningsprogram, tio steg framåt". Och mina tankar går tillbaka till augusti 1988 då Rut och jag flyttade hem till Sverige från Norge första gången. Vi hade fått ett uppdrag från Frälsningsarmén att starta ett utbildningsinstitut och högt på önskelistan stod att vi skulle göra ett livsåskådningsprogram om kristen tro.
Rut och jag, tillsammans med Bert Åberg, träffades en dag i veckan i gillestugan i källaren i vårt hus i Fristad, norr om Borås, och arbetade med livsåskådningsprogrammet. Två månader senare presenterades grundprogrammet "Tio steg framåt" på de Sociala dagarna på Smålandsgården som samlade alla föreståndare för Frälsningsarméns sociala institutioner. Sedan har materialet blivit översatt till fjorton olika språk och det är spännande och uppmuntrande att se hur programmet har spridits på olika sätt i olika verksamheter.
Carl-Erik Sahlberg skriver också i boken om sina studier i kyrkohistoria. Han har sökt efter orsaker till att kyrkan har vuxit så starkt under vissa historiska perioder och sammanfattat resultaten i nio tillväxtfaktorer. Han skriver att den kyrka, som vill expandera, måste uppvisa dessa nio tillväxtfaktorer. Jag kommer att skriva mer om detta på tisdag nästa vecka.
Den senaste tiden har vi varje måndag, onsdag och fredag lagt ut ett avsnitt från Ruts bok "Förlåtelseboken - DU KAN BLI FRI" på bloggen och på Facebook. Från och med måndag börjar vi en ny serie måndagar, onsdagar och fredagar. Det blir bibelstudier. Vi börjar med temabibelstudier från Apostlagärningarna i tolv delar.
Frälsningsarmén internationellt har en pågående bönekedja där någon ber varje timme på dygnet utan uppehåll. Just nu är det en period där Frälsningsarmén i Sverige har ansvar för bönetjänsten. Och just nu (9-11 september) är det kåren i Västerås som ansvarar för bönen. Och just nu (om bara några timmar) har jag ansvaret för ett bönepass. Fantastiskt att få vara med i en sådan bönekedja som fortsätter över hela jorden.
Med önskan om en välsignad ny vecka!
/Peter Baronowsky
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar