3 okt. 2021

Tidig söndagsmorgon den 3 oktober

 

 
Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Det ringde på mobilen. Det var ett FaceTime-samtal så jag kunde också se bilden på den som ringde. Det var det nio-åriga barnbarnet i Norge som ringde. Jag såg på en gång att hon hade något väldigt viktigt att berätta för farfar och farmor. Hon utropade: "Jag är med i Frälsningsarméns tidning!", och hon höll fram det norska Krigsropet och i mitten på bilden såg vi att det var barnbarnet som ägnade sig åt dragkamp. Under bilden står det "Leierlykke" och för den som inte är så bevandrad i norska kan jag tala om att det betyder "Lägerlycka". Hon hade varit på Frälsningsarméns barnläger. 

Båda de kvinnliga norska barnbarnen är med på barn- och ungomsverksamheten på Frälsningarmén i Moss som har sina lokaler på samma område där barnbarnen bor. Jag ser på bilden att lägret hölls på Folkhögskolan som också ligger på samma område. Det yngsta barnbarnet har nog inte börjat på Frälsningsarmén ännu. Han är bara tre år.

Det var ju inte så länge sedan de norska barnbarnens pappa gick på juniorerna på Frälsningsarmén i Moss. Det var ungefär 37 år sedan. På bilden syns den aktuella pappan till vänster på bilden. De övriga är storebror och lillebror. Bilden är dessutom tagen i den andra halvan av parhuset där norgefamiljen bor nu. Det tog ytterligare några år innan den yngsta fick sin rödtröja, men det är en helt annan historia. 

På den tiden hade Frälsningsarmén sin lokal nere i staden Moss, men nu ligger den på Frälsningsarméns område på Jelöy tillsamman med Folkhögskolan, Officersskolan, kurscentret och personalbostäder.


Nu tänkte jag att det skulle vara bra att avsluta "Söndagsmorgon" med att citera en sång vi brukade sjunga: "Släkten följa släktens gång", och då kom jag att tänka på att mina föräldrar träffades första gången på Frälsningsarmén söndagsskola i Tranås. De gick båda i "Sandlådeklassen" för de yngsta barnen. Så ibland stämmer sångversen med verkligheten. Men det var ju mer än hundra år sedan....

Ha en välsignad söndag
Peter Baronowsky
 

Inga kommentarer: