26 okt. 2021

UTMANINGEN 26 okt Hes 46

 

VARJE MORGON

Bibelläsning: Hesekiel 46

Läs bibeltexten här

"Folket i landet skall på sabbater och nymånader tillbe inför Herren.."  (Hes 46:3 FB)..."Varje dag ska du som brännoffer åt Herren bära fram ett felfritt årsgammalt lamm. Du ska offra ett sådant varje morgon." (vers 13).

Kapitlet handlar om regelbundenhet i tillbedjan. På sabbaten och på andra högtider ska man samlas i Guds hus (vers 3). Varje morgon ska man komma till Herren med sitt offer (vers 13-14).

Gud förändrar sig inte. Han förväntar sig fortfarande att hans folk ska samlas i Guds hus varje helg. Nya testamentet förstärker samma budskap "Låt oss inte överge våra egna sammankomster" (Hebr 10:25).

Gud förväntar sig att vi varje morgon ska bära fram vårt offer till Herren. Nya testamentet talar om att vi ska bära fram lovets offer till Herren: "Låt oss därför genom honom alltid frambära lovets offer till Gud, en frukt från läppar som prisar hans namn" (Hebr 13:15).

Regelbundenhet är viktig i vår gudsrelation. Både att mötas till gudstjänst varje söndag och att varje morgon ha en stilla stund tillsammans med Gud.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "När du ber, gå in i din kammare och stäng din dörr och be till din Far som är i det fördolda. Då ska din Far, som ser i det fördolda, belöna dig." (Matt 6:6)  

___________________
Innehåll kapitel 46:
Det dagliga offret

Kommentar:
Här kommenteras gudstjänstfirandet i detalj. Gudstjänstfirandet skulle vara en naturlig del av livet både i helger och i vardag. Dessa regler skulle bidra till att ge folket goda vanor som befrämjade folkets andliga liv.

Här finner vi också speciella bestämmelser för fursten och arvsrätten. Om fursten ger bort en gåva av sin arvedel till en av sina söner ska den sedan tillhöra sonen som ett arv (vers 36). Men om fursten ger en gåva av sin arvedel till någon av sina tjänare ska den tillhöra tjänaren fram till friåret, sedan ska den återgå till fursten (vers 37) enligt Moses lag (3 Mos 25:10, 27:24). Furstens arv tillhör endast hans söner.

Till eftertanke:
Reglerna skulle bidra till att ge goda vanor som befrämjade folkets andliga liv.
Hur är det i ditt liv?
- På vilket sätt finns Gud med hos dig i firandet av de stora högtiderna?
- Prioriterar du din dagliga stund tillsammans med Herren?


Inga kommentarer: