31 okt. 2021

Tidig söndagsmorgon i Bergen (Norge)

 


Veckorevy från min högst personliga utkikspunkt på livet

Söndag igen och idag vaknar vi upp i Bergen på Norges västkust. Den här helgen har vi en Bibelhelg på "Bergen Sentrum" med temat "Se, jeg gjør noe nytt". Dom orden uttalade Gud genom profeten Jesaja på 700-talet före Kristus (Jes 42:3). Ca 800 år senare sa Gud samma ord genom Johannes döparen då Johannes satt fängslad på ön Patmos omkring år 100 e.Kr. (Upp 21:5). Idag säger Gud detsamma till oss år 2021 e.Kr.

Då vi är ute på kårer en helg brukar vi ta med några av de böcker som vi har skrivit. Det skrivna ordet är också en del av vår förkunnartjänst. Ofta når det längre än det talade ordet. 

Till Norge tog vi naturligtvis med Ruts andaktsbok på norska. Den har översatts till norska av Marianne Spor, en av våra bibelelever på Jelöy Folkhögskola på 1980-talet. Efter skolan blev Marianne Frälsningsofficer ett antal år. Därefter slutade hon sin tjänst i Frälsningsarmén och började arbeta för en del andra kristna organisationer. Då vi flera år senare hade en bibelhelg på kåren i Moss dök Marianne upp. Under helgen berättade vi för deltagarna om Ruts nya Andaktsbok och frågade, kanske mest på skämt, om det fanns någon som kunde tänka sig att översätta Ruts bok till norska. Efter mötet kom Marianne och anmälde sig. Hon översatte boken dag för dag och publicerade andakterna på en kristen hemsida hon var ansvarig för och till slut blev den färdig. Den norska DAGBOKEN har fått stor spridning i landet. Även om den svenska boken har haft stor spridning i Sverige, ligger den norska versionen en bra bit före.

Om jag inte är felunderrättad har Marianne återinträtt i sin tjänst som frälsningsofficer och är nu kårledare i Kristiansund på den norska Västkusten.

Första mötet på helgen i Bergen hade vi på fredagskvällen. På lördagen hade vi fyra bibelstudier och i dag söndag har vi förmiddagsgudstjänst innan vi reser tillbaka till Västerås.

Vi har haft förmånen att bli kallade till Bergen många gånger som talare. Den första gången var nog 1980 och den senaste gången (innan denna) var 2017. Det var meningen att den här helgen skulle genomföras för ett och ett halvt år sedan, men sedan kom pandemin... 

Norge har många fantastiskt vackra städer på västkusten. Bergen är en av de vackraste, speciellt om man råkar vara där den dagen det inte regnar. Men det problemet delar man med de flesta västkuststäder i Norge och i Sverige.

Vi räknar med att komma hem sent på söndagskvällen och då är det snart dags för en ny vecka.

Ha en välsignad ny vecka
Peter Baronowsky

Inga kommentarer: