23 okt. 2021

UTMANINGEN 23 okt - Hes 43

 

HERRENS HÄRLIGHET

 

Bibelläsning: Hesekiel 43

Läs bibeltexten här

"HERRENS härlighet kom in i templet genom den port som låg mot öster. Och Anden lyfte mig upp och förde mig in på den inre förgården, och se, HERRENS härlighet uppfyllde templet."  (Hes 43:4-5 FB)

Under ett antal kapitel har Templets byggnader beskrivits i detalj. Nu kommer vi fram till Templets funktion: att vara platsen för Gudsnärvaro och platsen där Guds härlighet uppenbaras.

I det nya Testamentet beskrivs de troende som Guds Tempel. Den troende ska vara en plats för Gudsnärvaro och en plats där Guds härlighet uppenbaras.

Då vi fylls av Guds Ande och av Guds härlighet ser vi också vår egen synd och otillräcklighet. Så var det också då Hesekiel fick synen om Guds härlighet som fyllde Templet. Folket fick skämmas för syna synder (vers 10). Att skämmas på det sättet är inte något negativt. Det leder oss till förlåtelse och bättring i våra liv.

Gud behöver också idag människor som låter sig fyllas av Guds härlighet. 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Herre, låt mig bli en plats där Gudsnärvaro och Guds härlighet manifesteras. 

___________________
Innehåll kapitel 43:
Herrens härlighet kommer till det nya templet (vers 1-12)
Altaret och dess invigning (vers 13-27)

Kommentar:
- vers 1-4
Herren själv kommer in i Templet genom porten som ligger åt öster. Det var här som Herrens härlighet tidigare hade lämnat Jerusalem (10:19).

- vers 18-27
Denna syn pekar på den gammaltestamentliga offerkulten. Vid återkomsten från fångenskapen i Babylon skulle man söka Guds förlåtelse genom de offerföreskrifter som folket fått av Herren på Sinai.
Idag får vi söka förlåtelse genom Herrens verk på Golgata (Heb 9:9-15).

Till eftertanke:
Gud behöver också idag människor (tempel) som låter sig fyllas av Guds härlighet.
- Vill jag vara en av dem? Vad kan jag göra för att leva fylld av Herrens härlighet?


Inga kommentarer: