14 okt. 2021

UTMANINGEN 14 okt - Hes 34

 

DE DÅLIGA HERDARNA

Bibelläsning: Hesekiel 34

Läs bibeltextren här

"De svaga stärkte ni inte, de sjuka botade ni inte, de sårade förband ni inte, de som drivit vilse förde ni inte tillbaka, de förlorade sökte ni inte upp, utan med hårdhet och grymhet härskade ni över dem. De skingrades, eftersom de inte hade någon herde. De blev till mat åt alla markens djur när de skingrades."
  (Hes 34:4-5 FB)

Herren går till rätta med Israels herdar. Istället för att vårda sig om de svaga tänkte de bara på sig själva. Fåren har blivit sargade och skingrade: "Mina får irrar nu omkring på alla berg och alla höga kullar. Över hela landet är mina får kringspridda utan att någon frågar efter dem eller söker upp dem." (vers 6)

På samma sätt är det i den kristna församlingen idag. Det finns många som en gång var med. Av olika anledningar försvann de ut ur gemenskapen utan att någon frågade efter dem (vers 6). Idag är de vilsna i sina liv och irrar omkring och söker efter någon som bryr sig om dem och som visar omsorg.

Må Gud uppväcka de herdar han kallat i församlingen idag. Herdar som verkligen vårdar sig om fåren. Herdar efter Guds hjärta som är villiga att investera sin tid, krafter, resurser, ja sitt eget liv, för att sträcka sig ut mot dem som lider.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Var finns Herrens omsorgsmänniskor idag?

___________________
Innehåll Hesekiel 34:
Israels herdar(vers 1-10)
Den rätte herden (vers 11-31)

Kommentar:
Budskapet är riktat till Israel och här avses både Nordriket (Israel) som fördes boret av assyrierna och Sydriket (Juda) som fördes bort av babylonierna. Ledarna tänkte bara på sig själva (vers 3-5) och försummade sitt ansvar för folket. Men herdarna, ledarna, kommer att ställas till svars för att de tänkte på sig själva och inte tog ansvar för hjorden (vers 10).

Men det kommer bättre tider. Gud själv ska vara en herde för fåren (vers 11). Här pekar budskapet fram mot den kommande Messias, Jesus. I Nya Testamentet presenterar sig Jesus som den gode herden som ger sitt liv för fåren (Joh 10:1-15). Men redan i Gamla Testamentet kunde några uppleva en försmak av den kommande Messias (Läs Psalm 23).

Till eftertanke:
Herdarna tog inte ansvar för hjorden. De försåg sig själva och sörjde inte för hjorden.
- Hur är det med min tjänst för Herren? Handlar jag för att jag själv ska må bra eller gör jag det av omsorg för dem som lider? Är jag mer fokuserad på att få uppskattning av andra än att ge uppskattning till andra?

Inga kommentarer: