15 okt. 2021

UTMANINGEN 15 okt - Hes 35

VARNING FÖR ISRAELHAT

Bibelläsning: Hesekiel 35
Läs bibeltexten här

"Eftersom du alltid har hatat Israels barn..."  (Hes 35:5 FB)

I kapitel 35 uttalas domsord över Edom. Men till skillnad från alla de tidigare domsorden som uttalats i Hesekiel så handlar domsorden denna gång om inställningen till Israel.

Orsaken till de hårda orden mot Edom är att Edom:
-alltid hatat Israels barn (vers 5)
-talar föraktfulla ord mot Israel (vers 12)
-gläder sig då det går illa för Israel (vers 14)

Gud förväntar oss att vi ska välsigna och inte förbanna Israel. Han väntar sig att vi ska be för Jerusalem. 

==> Mannakorn att tugga på under dagen: I 1 Mos 12:3 säger Herren om Abrahams avkomma: "Jag skall välsigna dem som välsignar dig

__________________
Innehåll kapitel 35:
Dom över Edom för att Edom föraktat Israel.

Kommentar:
Edom låg söder om Döda Havet sydost om Juda. Edomiterna var Esaus ättlingar och hade i alla tider varit fientligt inställda till Guds folk, Israel och Juda. Då Juda gjorde uppror mot Babylon 588 f.Kr. ställde sig edomiterna på Babylons sida och tog del i anfallet och belägringen av Jerusalem.

Nu var det dags för domen över Edom. Edomiterna hade skrutit över att de skulle erövra "de båda folken och de båda länderna" (vers 10; Israel och Juda). Edomiterna hade talat föraktfulla ord mot Israel, Juda och mot Gud själv. Gud hade hört de orden (vers 12-13).

Domen mot Edom blev verklighet då ökenstammar fördrev edomiterna ca 500 f.Kr.

Till eftertanke:
I Bibeln möter vi många uppmaningar att välsigna Israel. De första uppmaningarna att välsigna Israel möter vi redan i Första Moseboken där Abraham får löftet om landet Israel. Där finns till och med ett löfte att den som välsignar Israel själv blir välsignad: "Herren
sade till Abram: ”Gå ut från ditt land och din släkt och din fars hus och bege dig till det land som jag ska visa dig  Där ska jag göra dig till ett stort folk. Jag ska välsigna dig och göra ditt namn stort, och du ska bli en välsignelse. Jag ska välsigna dem som välsignar dig och förbanna den som förbannar dig." (1 Mos 12:1-3).
"På dina murar, Jerusalem, har jag ställt väktare. Varken dag eller natt får de någonsin tystna. Ni som ropar till Herren, unna er ingen ro, och ge Honom ingen ro förrän Han upprättar Jerusalem och gör det till en lovsång på jorden.”(Jes 62:6).
- I en tid då många hatar och förbannar Israel uppmanas vi att välsigna Israel.

 

Inga kommentarer: