31 okt. 2021

UTMANINGEN 31 okt - Dan 3+4


 VAR GÅR DINA GRÄNSER? - Daniel 3

Bibelläsning: Daniel 3

Läs bibeltexten här

"Men om ni inte tillber, skall ni i samma stund kastas i den brinnande ugnen, och vilken gud skall då kunna rädda er ur mina händer?" (Dan 3:15 FB)

Daniels vänner, Sadrak, Mesak och Abed-Nego, hade blivit upphöjda att förvalta Babels hövdingdöme. De var en del av maktstrukturen. Men då order utgick att alla vid en viss signal måste falla ned och tillbe kungens guldstaty, så vägrade de.

Kungen kallade dem till sig och sa att bara de föll ned och tillbad statyn skulle allt vara väl (vers 15). Om de bara anpassade sig till vad alla andra gjorde så skulle allt bli bra.

Idag förväntas vi kanske inte tillbe en guldstaty, men vi kanske förväntas att anpassa oss till vissa tankemönster eller handlingar, som alla andra gör.

Vi kanske förväntas överge en biblisk ståndpunkt för att anpassa oss till det som är politiskt korrekt.

Vi kanske förväntas anpassa oss till kulturella handlingar eller följa moraliska principer, därför att alla andra gör det?

Sadrak, Mesak och Abed-Nego visste var deras gränser gick, även om de var en del av det etablerade systemet. De vågade stå fast även om de visste att det skulle leda till den brinnande ugnen.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Var går mina gränser?
________________
Innehåll kapitel 3:

De tre männen i den brinnande ugnen.

Kommentar:
Guldstatyn som Nebukadnessar lät bygga var ca trettio meter hög. Det var vanligt att man byggde kungastatyer där folket kunde visa sin vördnad och tillbe sin kung. För att bygga ett sådant byggnadsverk behövs en stor ugn för att både bränna tegel och för metallarbeten.

Det var antagligen en sådan ugn som stod i närheten av kungastatyn. En smältugns normala arbetstemperatur var 1.000 grader.

Sadrak, Mesak och Abed-Nego var kompromisslösa. De flesta kanske hade valt att kompromissa lite grand. Det kan väl inte vara så farligt att knäböja för kungen. Alla gjorde ju det. Alla utom Sadrak, Mesak och Abed-Nego.

Till eftertanke:
Hur är det med oss idag? Är vi kompromisslösa? Eller öppnar vi oss och våra kyrkor för intryck från andra religioner? 


"GÖR DIG FRI FRÅN DINA SYNDER" Daniel 4

Bibelläsning: Daniel 4

Läs bibeltexten här

"...du skall få tillbaka ditt rike när du har besinnat att det är himlen som har makten. Därför, o konung, låt mitt råd behaga dig: Gör dig fri från dina synder" (Dan 4:23-24 FB)

Daniel skulle tyda kungens dröm. Men då Daniel hörde drömmen och förstod dess mening blev han tveksam. Han blev "bestört, full av oroliga tankar" (vers 16). Skulle han kunna säga sanningen till kungen, sin chef och arbetsgivare? Han hade nog hellre berättat goda nyheter, men detta var dåliga nyheter för kungen.

Kungen skulle drivas ut ur palatset, svälta och leva som ett djur förkastad av alla. "Han stöttes ut från människorna och måste äta gräs som en oxe. Himlens dagg fuktade hans kropp till dess att hans hår växte och blev som örnfjädrar och till dess att hans naglar blev som fågelklor" (vers 30).

Men Daniel sa också att kungen skulle få tillbaka sin kungavärdighet den dagen han vände om till Gud. Kungen behövde befria sig från all sin synd.

Det var ett hårt ord Daniel fick till kungen, men Daniel var lydig och bar fram orden från Gud.

Det är inte så populärt att tala om synd idag, men det kan kanske hända att vi också får ett sådant ord att bära fram till en annan människa. Men innan vi gör det bör vi ha tagit emot ordet till oss själva: "Gör dig fri från dina synder."

Eller, som det står i det Nya testamentet: "...låt oss då lägga bort allt som tynger, och särskilt synden som snärjer oss så hårt, och löpa uthålligt i det lopp som vi har framför oss. Och låt oss ha blicken fäst vid Jesus" (Hebr 12:1-2 FB).

Hur gör man då för att bli fri från sina synder?
-"Om vi bekänner våra synder, är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet." (1 Joh 1:9 FB)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Gör dig fri från dina synder!

_________________
Innehåll kapitel 4:
Nebukadnessars dröm om det avhuggna trädet.

Kommentar:
Daniel tyder Nebukadnessars dröm om det avhuggna trädet. Nebukadnessar kommer att bli av med makten i sitt väldiga rike till dess han vänder sig till Gud,  erkänner Guds makt (vers 23) och vänder sig bort från sina synder (vers 24).

Men Nebukadnessar fortsätter att berömma sig för allt han har uppnått och plötsligt går drömmen i uppfyllelse. Han måste lämna ifrån sig kungamakten och leva som ett djur i skogen (vers 30).

Efter en tid återfick Nebukadnessar sitt förstånd. Han vände sig till gud och prisade honom som lever i evighet (vers 31). Då fick Nebukadnessar tillbaka sitt rike och fick ännu större makt än han haft tidigare (vers 33). Kapitlet avslutas med att Nebukadnessar brister ut i lovsång till himlens Kung (vers 34).

Det finns en del av en kilskriftstavla från denna tid som antyder att Nebukadnessar inte regerade över Babylon under en period och att han senare återfick makten. Under den tiden regerade hans son över riket.

Till eftertanke:
Orsaken till att det gick dåligt för Nebukadnessar var att han tog åt sig ära som egentligen tillhörde Gud (vers 27), samt att han kontinuerligt syndade (vers 24).
- Har du en benägenhet att ta åt dig äran för det Gud gör?

Då Nebukadnessar vände sig till Gud fick han både försåtelse för sina synder och upprättelse.
- Detsamma gäller oss då vi ber till Gud och bekänner våra synder.

Inga kommentarer: