28 nov. 2022

Översiktskurs GT del 4 - PATRIARKTIDEN




Kommentar till översikten av Abrahams ätt:
1. Abraham är stamfar till araberna genom Ismael och till judarna genom Isak. Ända sedan Isaks och Ismaels tid har det rått fiendskap mellan judar och araber.

2. Från Levi stam kommer Moses, Aron och prästerna.
3. Från Juda stam kommer Davids hus och senare Jesus.


ABRAHAM 1 Mos 12-20
Abraham kom från UR i Kaldéen. På befallning från Herren flyttade han bort till Kanaans land. Abraham och hans fru Sara hade inga barn, men efter många år, då Abraham och Sara hade kommit upp i hög ålder, fick de ett löfte från Herren om en son. Sonen fick namnet Isak.

ISAK  1 Mos 21-27
Isak gifte sig med Rebecka och de fick sönerna Esau och Jakob. Då Esau och Jakob hade vuxit upp lurade Jakob sin bror och sin far på förstfödslorätten och faderns välsignelse. Jakob måste på grund av det fly bort till sin morbror i Mesopotamien.

JAKOB  1Mos 25-37
Jakob gifte sig med Labans döttrar Lea och Rakel. Tillsammans med dessa två fruar och deras tjänstekvinnor fick Jakob tolv söner som blev utgångspunkten för Israels tolv stammar.

JOSEF  1 Mos 37-50
En av de tolv sönerna, Josef, säljs som slav av sina bröder. Josef kommer som slav till Egypten. Genom att tyda Faraos drömmar fick Josef en högt uppsatt position i Egypten.

Då det senare blir hungersnöd i Kanaan kommer Josefs bröder till Egypten för att köpa mat. Josef känner igen sina bröder och förlåter dem. Första Moseboken slutar med att hela familjen flyttar till Egypten.

Rättfärdiggörelse genom tro

    I Nya Testamentet är det en central sanning att människan inte blir frälst eller rättfärdig genom laggärningar, utan bara genom tro på Gud.

    Denna tanke möter oss redan i Bibeln första bok: ”Och Abram trodde på HERREN, och han räknade honom det till rättfärdighet.” (1 Mos 15:6).

    Innehållet och betydelsen av detta blir senare förklarat och fördjupat i NT. Se t.ex. Gal 3:1-3 och Rom 3:20-28.

 

Löftet om Kristus

    Herren säger till Abraham att han ska bli till välsignelse (1 Mos 12:2). Men Herren säger också att Abraham ska bli till välsignelse för alla folk på jorden (1 Mos 12:3). Detta pekar fram mot Kristus.

     Fram till Kristus var Abraham en välsignelse för judafolket, men genom Jesus blir det vidare löftet en realitet. Alla släkter, raser, nationer och folk får ett erbjudande om denna välsignelse genom Kristus.

     Detta löfte om ett evigt förbund till välsignelse för alla folk ges till Abraham och till Isak (1 Mos 17:19) och till Jakob (1 Mos 28:14).

UPPGIFTER FÖR SJÄLVSTUDIUM OCH SAMTAL

1.Gör dig förtrogen med innehållet i texterna som du finner i början av detta kapitel.

2.Gör en personstudie på Abraham, Isak, Jakob eller Josef på följande sätt:
-Läs igenom bibelhänvisningarna om personen och gör anteckningar om följande saker:
    -Goda och dåliga egenskaper hos personen
    -Exempel att ta efter eller att ta varning av
    -Hur personen reagera i olika situationer, hur du skulle ha reagerat i samma situation och hur du     anser att man borde ha reagerat
-Studera särskilt personens förhållande till Gud och vilka konsekvenser det får.
-Kan du se händelser eller förhållanden som du tycker pekar framåt mot händelser och förhållanden i Nya Testamentet?

Inga kommentarer: