26 nov. 2022

Psalm 141 - HJÄRTAT OCH MUNNEN


Bibelläsning: Psalm 141

Läs bibeltexten här

"Sätt en vakt för min mun. Bevaka mina läppars dörr. Låt inte mitt hjärta vika av till något ont" (Ps 141:3,4 FB)

Hjärtat och munnen. Två platser som behöver särskilt beskydd och bevakning. Såväl hjärtat som munnen kan antingen bidra till något gott eller dra oss och andra ned i det onda.

Både hjärtat och munnen nämns som förutsättningar för att vi ska bli frälsta. "Ty om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst" (Rom 10:9).

Men hjärtat och munnen kan också användas till det onda. Många människor har fått lida mycket av ett förfluget ord från en mun som inte var kontrollerad av det goda hjärtat. Vårt hjärta behöver bevaras rent och vår mun behöver tämjas till att användas till det goda.

Mannakorn att tugga på under dagen: Hjälp mig idag att ha ett öppet hjärta och använda munnen i det godas tjänst, till att uppbygga och inte till att trycka ned.

Kommentar:
David ber till Gud i en situation av stor nöd. David befinner sig i akut nöd och ber att Gud ska skynda sig för att hjälpa honom och att Gud ska ta emot hans bön (vers 1-2).

David ber också att Gud ska hjälpa honom att inte dras med i det onda som riktas mot honom, utan att han ska fortsätta att agera rättfärdigt (vers 3-4).

Därefter ber David att han ska kunna ta emot tillrättavisning från rättfärdiga människor (vers 5) och att Gud ska straffa de orättfärdiga (vers 6-7).

I allt detta vänder sig David till Gud som är hans enda tillflykt och att Gud ska bevara honom från alla snaror fienden vill lägga i hans väg (vers 8-9).

Detta är en bön som vi också får be då vi hamnar i svårigheter.

Inga kommentarer: