9 mars 2023

Dagens andakt, den 9 mars

 

”De som bor vid jordens ändar står häpna inför dina mäktiga gärningar, öster och väster fyller du med jubel. Du tar dig an jorden och ger den regn, du gör den bördig och rik. Guds flod är full av vatten. Du får säden att växa du sörjer för jorden. Du vattnar åkerns fåror och jämnar ut dess tiltor. Med regnskurar gör du jorden mjuk du välsignar det som växer. (Ps 65:9-11)

En vän berättade om att han var barnvakt åt sitt lilla barnbarn en dag. Han hade planerat att beskära sina fruktträd den dagen, men blev lite tveksam om han skulle kunna göra det när barnbarnet var med. Men, till morfars förskräckelse, erbjöd sig barnbarnet villigt att hjälp till. Nu var barnbarnet så litet, att det att hjälpa, väldigt mycket liknade det att stjälpa. Men morfar var klok och gav barnbarnet en liten såg. Och medan morfar slet för fullt högt uppe i trädet och sågade ner de stora mäktiga grenarna, stod den lille pojken nere på marken och sågade ihärdigt och trofast på en låg liten gren utan att det egentligen hände så mycket. Efter en lång stund då båda jobbat intensivt under tystnad, sa pojken: ”Vad roligt vi har”. Och morfar måste stanna upp i sitt arbete och le en smula.

Berättelsen har många paralleller till vårt kristna liv. Förutom allt det som vi läser om i dagens bibelord om Guds gärningar i skapelsen, arbetar Gud med människor. Han kallar människor till sig. Han frälser tusentals människor varje dag. Han förlåter människor. Han helgar och renar människor. Han helar människor. Han tar sig an den som är svag och fattig osv.  Och någonstans i detta stora arbete får vi vara med. Vi kan egentligen inte åstadkomma någonting, men vi får vara med och vi får säga till Gud vår far: Vad roligt vi har!

BÖN

Tack Herre att jag får vara med i ditt stora verk. Hjälp mig idag att trofast utföra den uppgift som du har gett mig. Hjälp mig att inte springa i vägen för dig. Och hjälp mig att glädjas över att vi får vara tillsammans idag du och jag.

 

Inga kommentarer: