2 mars 2023

FÖRSTA THESSALONIKERBREVET – Kapitel 5

 

 Innehåll:
- Håll er vakna
- Släck inte Anden
- Fullständigt helgad

Håll er vakna (Vers 1-11)

Kapitlet inleds med uppmaningar att Thessalonikerna ska hålla sig vakna och vara beredda på Herrens ankomst.

Ingen vet när Jesus kommer tillbaka och han kommer att komma lika oväntat som en tjuv om natten (vers 2). Det kommer att vara många som lever i mörkret och som lever i mörkret. Men vi som lever i ljuset ska inte sova, vi ska vara förberedda att möta Herren (vers 4-8).

Här används samma uttryckssätt som då Jesus berättar om de tio brudtärnorna. De såg likadana ut i sina bröllopskläder och hade alla lampor i sina händer, men fem hade glömt att fylla på lampolja i sina lampor. De sprang iväg för att köpa olja och då de kom tillbaka var dörren stängd och de missade hela festen. Jesus avslutar berättelsen med orden ”Håll er därför vakna. Ni vet inte när dagen och timmen är inne” (Matt 25:13).

Paulus liknar den kommande katastrofen med en kvinna som har värkar inför födseln av ett nytt barn. Igen så använder Paulus det uttryckssätt som Jesus använder i sitt stora tal om den sista tiden. Jesus beskriver den kommande nöden som början på födslovärkarna. Lägg märke till Jesu ordval. Han talar inte om världens dödskamp. Födslovärkar kan var oerhört smärtsamma, men det är en del av processen att föda fram nytt liv. På samma sätt är den kommande tidens nöd början på att något nytt ska födas fram en ny härlighet där Jesus härskar på jorden.

Även i detta avsnitt antyder Skriften att Guds barn ska hämtas hem före den stora Vedermödan ”Gud har inte bestämt oss till att bli offer för vreden” (vers 9)

 

TILL EFTERTANKE

På vilket sätt kan vi vara vakna och beredda på Jesu återkomst? Vad menar Jesus med att ha olja i lamporna?

 

Släck inte Anden (Vers 12-22)

Paulus närmar sig slutet på sitt första brev till Thessalonikerna och han ger en uppmaningar till läsarna:

-Var alltid glada

-Be alltid

-Tacka hela tiden

-Släck inte Anden

-Förakta inte profetiskt tal, men pröva allt

-Avhåll er från allt slags ont

 

TILL EFTERTANKE

På vilket sätt kan vi leva enligt de uppmaningar som Paulus skriver här?

Vad innebär det att släcka Anden?

Det står att vi alla kan profetera i 1 Kor 14:31. Om det är så att vi alla kan profetera, hur kommer det sig att inte alla gör det?

Hur prövar man profetiskt tal?

 

Fullständigt helgad (Vers 23)

Brevet avslutas med en önskan och bön att Thessalonikerna ska helgas helt igenom. En helgelse som berör hela människan, ande, själ och kropp ska vara oskadda och utan fläck när Jesus kommer tillbaka.

Då man läser det kan man kanske fråga sig hur det är möjligt att vi ska kunna uppnå allt detta? Svaret är enkelt: Vi kan inte detta! Men Gud har ett svar också på detta: ”Han skall åstadkomma det!” (Vers 24).

 

TILL EFTERTANKE

Även om det bara är Gud som kan åstadkomma vår fullkomliga helgelse, kommer han inte att göra det utan vår medverkan. Vad kan vi göra för att göra det möjligt för Gud att åstadkomma detta i våra liv?

Inga kommentarer: