26 nov. 2021

Från Lettlandsdagboken. Julgryta i Riga

Det har blivit en hel del glimtar från Lettlandsdagboken som vi skrev under våra år i Lettland. Det kan vara bra att avsluta den serien med vårt första försök att få ställa ut julgrytorna i Riga, samtidigt som vi ställer ut våra julgrytor i Sverige:
 

Så var det då äntligen dags att ställa ut julgrytan i Riga. Enligt uppgift är det första gången sedan frigörelsen som Frälsningsarmén fått tillstånd att ställa ut en julgryta i centrala Riga. Vi har fått en fantastiskt bra plats. Utanför MacDonalds vid ingången till Gamla stan.

Det var inte helt lätt att få tillstånd. Vi fick presentera arrangemanget i detalj, skriva på ansvarsförsäkringar, köpa en försäkring mm. Då allt detta var färdigt måste vi gå med alla papper till stadsarkitekten för att få hans stämpel på att arrangemanget estetiskt passade in i gatubilden.

Det är tjugo grader kallt ute, men vi får i alla fall synas och vara ute och tala med människor. Och det är en hel del som stannar och frågar vad Frälsningsarmén är för något, även om de flesta tycker det är för kallt att ta upp plånboken och lägga en slant i bössan.

Man kan nästan se att det är kallt. Här står Rut "Grytvakt" tillsammans med kårledaren på Riga 2. 

Men de unga soldaterna på Riga 1 trotsade kylan och värmde sig med att sjunga julsånger.

Vår tredje jul i Lettland var så varmt så vi kunde ta fram instrumenten.

Ända sedan vi flyttade till Lettland har vi velat få tillfälle att spela julsånger vid julgrytan i centrala Riga. De två tidigare åren har det inte gått på grund av extremkylan. Men i år så gick det. Rut och jag fick förstärkning av Fredrik från Västerås och plötsligt var vi en trio.



Inga kommentarer: