1 nov. 2021

Från Lettlandsdagboken: Soldatinvigning på Riga andra kår

 

(Sommaren 2009 flyttade vi till Riga i Lettland. Det skulle bli vårt hem i tre och ett halvt år. Vi lägger ut några minnesvärda händelser från vår tid i Lettland varje måndag, onsdag och fredag en stund framöver.)

23 augusti 2009

I går var det soldatinvigning på Riga andra kår. Kåren ligger i ett område med många hemlösa. Då vi kom till kåren möttes vi av två unga damer i uniform och vi undrade om det var de som skulle invigas till soldater. Vi fick svaret att det var det inte. De hade invigts till soldater tidigare. För två månader sedan!


Under gudstjänsten invigdes fyra nya soldater (se bild 1). En av dem bor på härbärge och tre är bostadslösa. Flera av dem avgav sitt vittnesbörd om hur de blivit befriade från sina svåra misbruksproblem. Samtidigt upptogs sju rekryter som ska gå en förberedelseklass för att eventuellt också bli soldater.

Församlingen som samlas på Riga 2 består huvudsakligen av rysktalande bostadslösa från området. Programmet en normal söndagförmiddag ser ut så här:
-Tidigt på morgonen samlas teamet för att förbereda för gudstjänsten. Teamet består av soldater och rekryter. Man förbereder middag och pizza för cirka hundra personer.
-En och en halvtimme före gudstjänsten visas en kristen film.
-Klockan elva börjar gudstjänsten.
-Efter gudstjänsten går första gruppen ut till matsalen, medan de övriga ser på ytterligare en kristen film och väntar på sin tur att få mat.

På onsdagskvällar har man en liknande gudstjänst med middagsservering.

Varje vecka har man också ett möte för soldater och rekryter.

Varje vecka har man också en timmes högläsning från Bibeln av en av kårledarna.
Det är ont om biblar där många av mötesbesökarna bor (= en bänk i någon park). Bibelläsningskvällen samlade normalt fyrtio personer.


Samtidigt välkomnades sju rekryter som ska gå förberedelsekurs för att bli soldater.

Kårledarna på Riga 2, Irina och Andrej Konovalov

Mötesdeltagarna på ett lördagsmöte

Efter varje gudstjänst, lördagar och onsdagar, serveras middag för cirka hundra personer. Den unge mannen till höger blev sedan frälsningsofficer och är nu (2021), tillsammans med sin fru, kårledare på en nystartad kår.

 

Inga kommentarer: