28 nov. 2021

UTMANINGEN 28 nov - Amos 3


 
HERREN TALAR

Bibelläsning: Amos 3

Läs bibeltexten här

"Ty Herren, HERREN gör ingenting utan att ha uppenbarat sin hemlighet för sina tjänare profeterna. När lejonet ryter, vem skulle då inte frukta? När Herren, HERREN talar, vem skulle då inte profetera? (Amos 3:7-8 FB)

Gud handlar, men han talar också om vad han tänker göra. Att profetera är att förmedla tankar från Gud. Guds ord säger att vi alla kan ta emot budskap från Gud och förmedla dem. "Ni kan alla profetera" (1 Kor 14:31).

Guds folk behöver idag, som alltid, höra Guds röst. Det är många människoröster som talar in i församlingen, men vi behöver höra vad Gud säger till oss. Vi behöver människor som lyssnar in Guds röst. Vi behöver öron som tar emot och munnar som förmedlar Guds röst in i församlingen och i samhället.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: "Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna" (Upp 2:7)

___________________
Innehåll kapitel 3: Israel utvald och förkastad
Domsord över Samaria

Kommentar:
Vers 1-2
Gud hade utvalt ett folk bland alla jordens nationer. Gud var trofast mot Israel, men Israel hade vänt sig bort ifrån Gud till andra gudar. Israel hade missbrukat sin särställning, blivit högmodiga och satt sig över Guds lag/Guds Ord.

Vers 3-8
Guds folk hade inte behövt gå vilse. Gud hade verkligen uppenbarat sin vilja för sina tjänare profeterna. Gud hade talat tydligt genom sina profeter så ingen hade behövt gå vilse.

Vers 9-15
Trots att Gud hade talat tydligt till sitt folk förstod de inte att göra det rätta. Därför kommer en fiende att omringa och plundra landet (722 f.Kr. invaderas landet och huvudstaden Samaria av assyriska trupper). Då Israel drabbas kommer också alla avgudabilder att förstöras.

Israel hade levt i välstånd. De hade både vinterhus och sommarhus. De tänkte säkert att vad som än hände och hur de än levde skulle Herren rädda dem.

Till eftertanke:
Israels avgörande synd var att man inte hölls sig till Guds lag/Guds ord. Det hade förmedlats till dem genom profeterna. Men inte alla profeterna hade varit lydiga och folket hade ingen tillgång till det skrivna ordet.

- Man kan kanske tänka sig att en bidragande orsak att inte hålla sig till Guds Ord var att de hade bristande tillgång till Ordet. Men idag har vi fri tillgång till Guds Ord och kan läsa det så ofta vi vill. Vad har vi för ursäkt att inte hålla oss till Guds Ord?


Inga kommentarer: