26 nov. 2021

UTMANINGEN 26 nov - Amos 1


 
FÖRBITTRAD

Bibelläsning: Amos 1 

Läs bibeltexten här

"Han har...ständigt hållit fast vid sin förbittring"  (Amos 1:11 FB)

Amos är en profet i Nordriket. Han profeterar outtröttligt mot folkets överträdelser, ogudaktighet och avfall. Amos går från plats till plats och profeterar mot de överträdelser som begås på varje plats.

En av de överträdelser Amos profeterar emot är att människor håller fast vid sin förbittring. Det är illa nog att bli förbittrad. Det kan vi alla råka ut för. Det är inte det som Amos profeterar emot. Han profeterar mot att folk inte är villiga att släppa sin förbittring. De håller ständigt fast vid den och håller förbittringen vid liv.

Bitterhet kan förstöra en människas liv. Något som hände för länge sedan kan ha fått fäste i mitt sinne. Det gör att jag sitter fast i det som gjordes mot mig en gång. Om jag inte gör mig av med förbittringen kan den förstöra mitt liv.

Men inte nog med det. Min förbittring kan även skada en hel församling.

Vi behöver inte sitta fast i förbittringen. Vi kan förlåta och bli fria. Att hålla fast vid förbittringen kallar Amos en överträdelse.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Finns det någon bitterhetens rot i mig? Är jag villig att släppa taget och förlåta? Är jag villig att bli fri?
___________________
Innehåll kapitel 1:
Amos profeterar om Damaskus, Gaza, Tyrus, Edom och Ammon.

Kommentar:
Vers 1-2
Amos var en herde från Tekoa söder om Betlehem. Genom uppgifterna om vem som var kung i Nordriket och vem som var kung i Sydriket samt uppgiften den stora jordbävningen kan vi datera Amos syner till ca 760 f.Kr. 

Vers 3-5
Profetia om Damaskus som ligger i Aram nordost om Nordriket Israel. Arameerna invaderade Nordriket och gjorde "så att de blev som stoft vid tröskning" (vers 3)- (2 Kung 13:7).

Vers 6-8
Profetia om Gaza som ligger vid Medelhavskusten i Filisteen. Filisteerna var ofta fiender till israeliterna.

Vers 9-10
Tyrus ligger i Fenicien längre norrut på Medelhavskusten. Fenicien hade tidigare ingått ett brödraförbund med Salomo i Israel (vers 9)-(1 Kung 5:12).

Vers 11-12
Profetia mot Edom, öster om Juda och söder om Döda Havet. Edomiterna var Esaus släktingar och låg i ständig konflikt med Israel.

Vers 13-15
Profetia mot Ammon som låg öster om Jordanfloden. Ammoniterna förde ständiga krig mot israeliterna.

Till eftertanke:
I Folkbibeln 2015 används ordet raseri i stället för förbittring. Båda orden är förmodligen språkligt sätt riktiga.
- Vad lägger du i ordet raseri och ordet förbittring?
- Vilket av dessa två har du störst benägenhet att reagera med?

Inga kommentarer: